Vyhľadávanie:

Členské štáty EÚ zatiaľ odmietli navrhnuté antidumpingové opatrenia Európskej komisie na za tepla valcované výrobky

Členské štáty EÚ zatiaľ odmietli navrhnuté antidumpingové opatrenia Európskej komisie na za tepla valcované výrobky

Členské krajiny Európskej únie odmietli v kvalifikovanej väčšine 7. septembra pri hlasovaní vo výbore na ochranu hospodárskej súťaže (Trade Defence Committee) návrh Európskej komisie (EK) zaviesť v prípade za tepla valcovaných oceľových výrobkov z Brazílie, Iránu, Ruska a Ukrajiny (AD635) konečné opatrenia založené na minimálnych dovozných cenách.

Podľa niektorých by takéto opatrenia boli nedostačujúce, iní ich zase považujú za príliš tvrdé. Ako je známe, Európska komisia v predmetnom vyšetrovaní navrhla zaviesť ochranné clá v rozmedzí od 5,3 do 33 percent, avšak s tým, že sa nebudú uplatňovať, ak by sa výrobok predával za cenu 468 eur a viac za tonu. Európska asociácia výrobcov ocele (EUROFER), ktorá celý prípad v mene nášho sektoru iniciovala, takýto návrh na zavedenie minimálnych dovozných cien dôrazne kritizovala. V dôsledku toho 16 členských krajín návrh Komisie odmietlo, pričom jedenásť členských štátov, vrátane tých, ktoré produkujú oceľ, ako dôvod uviedlo práve neštandardné uplatňovanie minimálnej dovoznej ceny, päť bolo principiálne proti akýmkoľvek ochranárskym opatreniam, 11 štátov sa pri hlasovaní zdržalo a len jedna krajina návrh podporila.

Podľa komitologických pravidiel sa teraz prípad posunie buď na tzv. odvolací výbor v ktorom sú tiež zastúpené všetky členské štáty (28), alebo ho komisia predloží v modifikovanej podobe na opätovné odsúhlasenie do výboru na ochranu hospodárskej súťaže. V odvolacích konaniach EK tiež spravidla svoje plány reviduje. Tak či onak, rozhodnutie či už formou jednej alebo druhej zmienenej možnosti musí padnúť do 7. októbra, dokedy je potrebné prijať konečný verdikt.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...