Vyhľadávanie:

Čo dokážu šikovné ruky dobrovoľníkov

Čo dokážu šikovné ruky dobrovoľníkov

Oddychová zóna pri sv. Anne sa aj vďaka projektu Spoločne pre región rozšírila a skrásnela

Nebyť dobrého nápadu, no hlavne ľudí, ktorí neváhajú ukrojiť zo svojho voľného času a venovať ho skrášleniu prostredia v ktorom žijú a urobiť z kúska  „zabudnutého“ rekreačného miesta, priestor na relax tak pre miestnych, ako aj turistov, oddychová zóna pri sv. Anne v Rudníku by dnes  asi ani neexistovala. Aj vďaka grantu z programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie vo výške 2250 eur mohli nadšenci a dobrovoľníci Telovýchovnej jednoty Partizán ŠM Rudník v jej zveľaďovaní pokračovať aj v priebehu tohto roka. A výsledok viacerých brigád stojí naozaj za to.

„Revitalizácia našej oddychovej zóny bola zámerom aj dvoch predošlých projektov, ktoré sme realizovali.  Ich cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť  v tomto priestore, keďže pred časom, vzhľadom na to, že sa oň nikto nestaral, chátral. Našla sa však skupina nadšencov, ktorá investovala svoj čas i peniaze a začala s jeho obnovou,“ vraví Jozef Martoš, riaditeľ pre environment výrobných procesov, ktorý na projektoch, vrátane toho zatiaľ posledného  pod názvom Oddychová zóna pri sv. Anne – stretnutia mládeže regiónu, veľmi aktívne už od samého počiatku participuje. Veľa vecí sa podarilo, oddychové miesto sa zmenilo na nepoznanie, vďaka čomu sa jeho návštevnosť viac než strojnásobila. „Revitalizovali a prehĺbili sme jazierko a nasadili doňho rybičky, osadili nové mostíky, lavičky, vyrobili uzatvorený  drevený prístrešok, ktorý môžu návštevníci využívať nielen v lete, ale  aj v zime a vybavili sme ho veľkým kozubom a novým komínom, takže sa v ňom možno stretávať aj na obľúbených „opekačkách“. A keďže v areáli, dnes už veľmi vyhľadávanom, chýbali preliezky pre deti, osadili sme aj tie,“ vyratúva Jozef Martoš základné aktivity, ktoré zatraktívnili oddychovú zónu lákajúcu čoraz viac návštevníkov. A to nielen domácich...

Ďalšia myšlienka, ktorej pretavenie na skutočnosť podporil grant programu Spoločne pre región v roku 2018, jej možnosti ešte viac rozšírila.

„Tentoraz sme sa rozhodli dať do poriadku tamojšiu budovu, ktorá bola vo veľmi zlom stave. Kvôli bezpečnosti návštevníkov, hlavne detí, ale aj s úmyslom rozšíriť miesto a príležitosti na oddych. Viackrát sa nám totiž stalo, že keď sme sem prišli posedieť si s kamarátmi, boli tam už štyri partie... Dobrých ľudí sa síce všade veľa zmesí, ale napriek tomu musela jedna skupina odísť,“ vysvetľuje pozadie nápadu Jozef Martoš. „Prvú brigádu sme zorganizovali v apríli, potom každý mesiac jednu i dve, do ktorých sa zapojili nielen miestni dobrovoľníci, ale aj Košičania, Popročania, Nováčania či Jasovčania. Podarilo sa nám spoločnými silami dať schátranú budovu do poriadku a spraviť z nej krásny otvorený altánok. Slúžiť bude hlavne v lete.“ A my už len dodajme,  že zámer vyšiel na jednotku. Dobrovoľníci spravili skvelú robotu – vytvorili priestor na rekreačné vyžitie pre ďalších štyridsať až päťdesiat ľudí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...