Vyhľadávanie:

Ďakovali darcom krvi

Ďakovali darcom krvi

Slávnostné stretnutie pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si na podnet Svetovej zdravotníckej organizácie pripomíname od roku 2005 14. júna a ktorý je predovšetkým oslavou a poďakovaním bezpríspevkovým darcom krvi za ich ochotu prispieť k humanite a zachrániť ľudský život, Slovenský Červený kríž Územný spolok Košice - mesto usporiadal včera, 16. júna popoludní, v obradnej sieni MČ Košice- Staré mesto slávnostné stretnutie darcov krvi a dobrovoľníkov. Na slávnosti, za početnej účasti železiarov, bol prítomný aj viceprezident U. S. Steel Košice pre ľudské zdroje Martin Pitorák.

V tomto roku, informovala riaditeľka SČK ÚzS Košice - mesto Lucia Cangárová, zdravotníci realizovali viac ako 19 240 bezpríspevkových odberov krvi, z nich bolo viac ako 3 590 prvodarcov. Plakety Dr. Jana Janského a medaily prof. Jána Kňazovického udelili 601 darcom. Potešiteľné je, že pribúda mladých darcov krvi. Kým Študentská kvapka krvi v roku 2007 oslovila 1 273 študentov (503 prvodarcov), o rok neskôr už 1 586 študentov (672 prvodarcov). Do Valentínskej kvapky sa v tomto roku zapojilo 1 584 darcov (346 prvodarcov).

V Košiciach je k 16. 6. 2009 dvadsaťdva držiteľov medaily prof. MUDr. Jána Kňazovického, uďeľuje sa za sto odberov, 137 držiteľov diamantovej plakety MUDr. Jana Janského (z nich 13 žien) a 1 369 držiteľov zlatej Janského plakety (185 žien). Stretnutie vyvrcholilo odovzdávaním ocenení Slovenského Červeného kríža bezmála päťdesiatim bezpríspevkovým darcom krvi. Najvyššie ocenenie Medailu Jána Kňazovického si prevzal Ivan Polakovič z divízneho závodu Vysoké pece, s ktorým vás zoznámime v budúcotýždňovej Oceli východu. Diamantovú plaketu Jana Janského udelili Štefanovi Grofovi, Milanovi Kováčovi a Milanovi Vranayovi. Medzi ocenenými zlatou plaketou J. Janského boli i tri ženy z U. S. Steel Košice - Marcela Mitrová, Anna Gáborová a Helena Vrábľová.

Železiari patria dlhé roky medzi najaktívnejších darcov krvi v Košiciach. Slovenský Červený kríž pri príležitosti 90. výročia vzniku udelil U. S. Steel Košice pamätnú plaketu. Ocenenie Martinovi Pitorákovi odovzdala na včerajšej slávnosti predsedníčka Územného spolku Slovenského Červeného kríža Košice - mesto Iveta Marinová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...