Vyhľadávanie:

Ďakujeme za štedrosť, pomoc sa nám zíde

Ďakujeme za štedrosť, pomoc sa nám zíde

Hovoríme s generálnym riaditeľom VÚSCH a.s. Košice Františkom Sabolom

Cieľom tohtoročnej zbierky košických hutníkov je pomôcť Východoslovenskému ústavu srdcových a cievnych chorôb a. s. Košice získať kvalitný anestéziologický prístroj, ktorý pomôže pri náročných operáciách srdca. Požiadali sme v tejto súvislosti o rozhovor jeho generálneho riaditeľa Františka Sabola.

· Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach bude mať onedlho šieste narodeniny. Mohli by ste v krátkosti ozrejmiť celý záber jeho činností?
Náš záber je veľký. Poskytujeme ako jediní v našom regióne, i nad jeho rámec, najmodernejšiu diagnostiku a liečbu pre dospelých pacientov s ochoreniami srdca a ciev. Na ilustráciu, vlani prešlo našimi bránami 56 tisíc pacientov so srdcovo cievnymi ochoreniami. V súčasnosti máme oddelenia - kardiologické, kardiochirurgické, arytmologické, oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny, kliniku cievnej chirurgie, rozvíjame ďalšiu oblasť, a to invazívnu angiológiu.

· Dostupné štatistiky hovoria o tom, že každý tretí Slovák trpí na niektoré z ochorení srdca, ktoré spôsobujú viac ako 50 percent všetkých úmrtí na Slovensku. Kde možno hľadať príčiny a ako proti nim bojovať?
Príčin vzniku týchto civilizačných ochorení je viacero. Samozrejme ide o nesprávne stravovanie, životosprávu, o fajčení a alkohole hádam ani netreba hovoriť. Ďalej sú to aj genetické faktory či pridružené ochorenia, najmä vysoký krvný tlak a cukrovka. V neposlednom rade tiež dnešný život v denno-dennom strese. Vekové rozpätie našich pacientov je široké. Mali sme tu aj mladších pacientov než tridsiatnikov. A potom si treba uvedomiť ešte jednu vec. Postihnutie koronárnych alebo periférnych tepien na dolných končatinách ide "ruka v ruke" s postihnutím krčných, brušných či obličkových tepien. Je to teda naozaj generalizované ochorenie, proti ktorému treba bojovať. Ale prichádzajú sem pacienti nielen so zúženými či upchanými cievami, ale aj takí, u ktorých dochádza k poruchám srdcového rytmu, či s ostatnými ochoreniami srdca a ciev.
Náš záber je skutočne veľmi široký. Nárast počtu pacientov nášho ústavu možno pripísať aj faktu, že v minulosti sa im ošetrovania a liečby dostávalo prakticky v Bratislave alebo Prahe. Bolo to ďaleko a nie každý bol preto preliečený tak, akoby mal byť. My teraz denne zachytávame vrchol tohto ľadovca. Už niekoľko rokov organizujeme 24 hodinový program ošetrení primárneho akútneho infarktu myokardu. Naším cieľom je, aby každý pacient na východnom Slovensku bol dnes v dostupnom čase správne ošetrený. Robíme okrem iného aj kurzy pre záchranárov, ktorí prichádzajú k infarktom či poruchám srdcového rytmu v teréne ako prví. Snažíme sa zachrániť každý ľudský život. Ľudia s akútnymi srdcovými príhodami si môžu byť istí, že robíme všetko pre to, aby prežili.

· Budúci rok bude pre váš ústav prelomovým. Z prenajatých priestorov sa presťahujete do vlastného, samostatného objektu. Čo si od toho sľubujete a čo môžu očakávať vaši pacienti?
Veľmi sa tešíme, stavba by mala byť do konca marca odovzdaná, v lete by sme sa chceli sťahovať. Nový ústav bude mať oveľa vyššiu kapacitu, viac akútnych lôžok, väčší počet operačných sál. Bude to určite jedno z najmodernejších zdravotníckych zariadení na Slovensku i Európe s najvyšším komfortom pre pacientov. Jeho výstavba, spolu s prístrojovým vybavením, si vyžiadala investíciu vo výške 1 mld korún a je financovaná z viacerých zdrojov. Konkrétne z fondu SECAL, predaja nehnuteľností, ktoré sme vlastnili, a samozrejme aj z vlastnej činnosti, čo len potvrdzuje, že sme dobre fungujúcim zdravotníckym zariadením. Zvyšných 400 miliónov máme prostredníctvom úveru z komerčnej banky. Väčšinu prístrojovej techniky, ktorú máme, sme financovali z vlastných zdrojov. Treba ju ešte dokompletizovať. Aj preto sa uchádzame o prostriedky z eurofondov. Dúfame, že uspejeme.

· Kvalitná prístrojová technika je pri náročných operačných výkonoch nevyhnutnosťou. Určite s tým súhlasíte. Ako teda vnímate skutočnosť, že výťažok zo zbierky zamestnancov U. S. Steel Košice poputuje na nákup anestéziologického prístroja pre váš ústav?
Boli sme veľmi príjemne prekvapení. Zíde sa nám a pomôže každá koruna. Sme veľmi radi, že voľba padla na náš ústav, kde sa mimochodom určite liečia aj zamestnanci vašej spoločnosti, ich príbuzní, či známi.

· Čo by ste v tejto súvislosti odkázali košickým hutníkom?
Veríme, že to, ako sa k nám košickí oceliari zachovali, že sa podujali zapojiť do zbierky na nákup kvalitného anestéziologického prístroja pre náš ústav, im budeme vedieť splatiť. Ak budú potrebovať diagnostické vyšetrenie či kvalitnú liečbu, poskytne im ju špičkový tím lekárov a sestier v priestoroch špičkového zriadenia. Veľa chceme dosiahnuť aj v prevencii, ktorá je tak dôležitá pri predchádzaní vážnych ochorení srdcovo-cievneho systému.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...