Vyhľadávanie:

Ďalším milionárom Labortest

Ďalším milionárom Labortest

Úspech dcérskej spoločnosti v bezpečnosti pri práci

Miliónom odpracovaných hodín bez úrazu sa od 4. mája 2009 môže hrdiť už aj spoločnosť U. S. Steel Košice - Labortest, s.r.o. Po Vulkmonte je to druhá "dcéra" oceliarskej spoločnosti, ktorá dosiahla takýto výrazný úspech.

Prácu tímu ocenil minulý týždeň v piatok 3. júla prezident spoločnosti U. S. Steel Košice George F. Babcoke, ktorý sa spolu s viceprezidentmi - pre riadenie externých služieb a vzťahov Miroslavom Kiraľvargom a pre výrobu Patrickom J. Mullarkeym stretol s jedenástimi reprezentantmi Labortestu na pracovnom obede. Na stretnutí bol prítomný i generálny manažér pre vedené spoločnosti a združenie zamestnávateľov Marcel Palai.

"Sme firmou, ktorá má latku v oblasti bezpečnosti práce postavenú vysoko," zdôraznil prezident v príhovore k prítomným, "ale sme zároveň aj firmou, ktorá dobré výsledky dokáže oceniť. Dnešné stretnutie je takouto príležitosťou. Vysoko si vážim vašu prácu, ktorou ste tento úspech docielili. Pričinili sa o to vaše riadiace schopnosti a tímová práca. Váš úspech je dôkazom toho, že nulovú úrazovosť môžeme dosiahnuť," konštatoval G. Babcoke skôr než zástupcom Labortestu odovzdal ocenenie v podobe diplomu.

Téma bezpečnosti bola hlavnou niťou takmer poldruhahodinovej diskusie po tom, čo sa aktéri stretnutia osobne predstavili a priblížili svoju prácu. Hovorili o nej riaditeľ spoločnosti Labortest Ladislav Rožek, manažér pre skúšobníctvo - zástupca riaditeľa Martin Hura, zmocnenkyňa pre kvalitu a zastupujúca bezpečnostného technika Jana Zeľová, vedúci laboratória Mechanická skúšobňa Ján Hudák, technik riadenia kvality a člen komisie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Miroslav Greško, technik riadenia kvality pre dynamo plechy Mikuláš Kohúth, technička riadenia kvality - vedúca zmeny a členka komisie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Slávka Lazor - Surgentová, technik riadenia kvality - vedúci zmeny kvantometrického laboratória Radovan Chynoradský, technička riadenia kvality Alena Štochová, vedúci oddelenia kvality tuhých palív Juraj Sisák a laborantka a členka komisie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Monika Rybková.

Debatovalo sa hlavne o tom, aký majú ľudia vo všeobecnosti postoj k osobnej bezpečnosti a či bezpečnostné zásady vyžadované firmou nachádzajú uplatnenie aj v osobnom živote prítomných. "Dávam si celý život pozor, ale priznám sa, že prilbu som pri bicyklovaní predtým nenosil. Teraz ju už mám," povedal Radovan Chynoradský a prihováral sa i za vybudovanie cyklistického chodníka z Košíc do železiarní. "Ľudia sú voči sebe zodpovednejší," konštatoval aj Miroslav Greško. "Stačí sa pozrieť na športovcov. Dnes má každý hokejový brankár masku. Voľakedy to nebolo samozrejmosťou." Žiaľ nie vždy je to so zodpovednosťou tak. Potvrdilo sa to aj v prípade mladého muža, ktorý sa vo štvrtok kúpal v blízkej vodnej nádrži pod vplyvom alkoholu a utopil sa. Aj táto smutná udalosť zarezonovala na obede. "Myslite na bezpečnosť aj pri súkromných aktivitách," oslovil kolegov Marcel Palai a pridal sa i viceprezident Miroslav Kiraľvarga, ktorý porozprával aj niekoľko neveselých skutočných a poučných udalostí zo života. Ján Hudák sa zamyslel nad tým, ako viesť ľudí k tomu, aby konali bezpečne. "Malo by sa to diať nenásilnou formou, direktívne riadenie neprináša úspech," nazdáva sa. Zároveň tiež uviedol, že oproti minulosti sa vo firme výrazne zlepšila starostlivosť o ľudí, najmä poskytnutím kvalitných osobných ochranných pracovných prostriedkov. Tento pokrok je markantný po vstupe U. S. Steel do košických železiarní.

Riaditeľ spoločnosti Ladislav Rožek je presvedčený, že najdôležitejším nástrojom pri zvyšovaní povedomia k bezpečnej práci, je komunikácia. "Samozrejme, nemôžeme sa porovnávať s výrobnými prevádzkami, ale nedá sa tiež povedať, že naše prevádzky a práca sú "cukráreň". Naši ľudia pracujú so žieravinami, kyselinami, horúcimi platňami, používajú frézy, pílky, brúsky a rôzne iné nástroje. Hoci mnohé z opatrení prijatých v materskej spoločnosti u nás nie sú aplikovateľné, snažíme sa. Konverzácia a vysvetľovanie sa osvedčili."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...