Vyhľadávanie:

Dámska jazda sa páčila aj pánom

Dámska jazda sa páčila aj pánom

Oceliarky tvoria pre radosť - môžete sa o tom presvedčiť

Ako sme už avizovali v minulom čísle novín, v Krajskom osvetovom stredisku (KOS) v Košiciach 11. marca otvorili výstavu košických výtvarníčok s názvom Dámska jazda. Oceľ východu podujatie zaujalo hlavne preto, že medzi vystavujúcimi sa nachádzajú až tri oceliarky. Katarína Seilerová pracuje vo Výskume USSE, Lenka Hricková na útvare generálneho manažéra pre Bezpečnosť závodov a Kristína Záthureczká v útvare Vonkajšie vzťahy. Ako nám Kristína Záthureczká potvrdila, v týchto časoch využíva na maľovanie aj voľný deň skráteného pracovného týždňa. "Doma je ticho, všetci blízki idú do práce a ja mám zrazu kopu času na maľovanie. Keď príde jar, už si čas budem musieť podeliť medzi maľovanie a záhradu."

Výstavu otvorila riaditeľka strediska Eleonóra Kovalčíková. Všetkých prítomných privítala a dala slovo flaute, klavíru a husliam, na ktoré hrali dievčatá zo súkromnej ľudovej umeleckej školy. Príhovor Andyho Goreho, organizátora výstavy, si vypočulo množstvo priaznivcov diel nežného pohlavia. Andy mal pred sebou malý papierik s menami autoriek a ku každej povedal "z hlavy" pár viet. Je naozaj vidieť, že sa výtvarníctvu venuje už nejeden ten rôčik a maliarov z košického regiónu pozná. Stačí mu vidieť nejaký obraz a hneď vie, kto ho namaľoval. Je na naše maliarky hrdý a vždy rád privíta nové tváre. Aj výtvarníčky z U. S. Steel Košice privítal slovami: "Som rád, že na tohtoročnej výstave nebola núdza o práce a nové autorky. Silne máme zastúpenú U. S. Steel, a to troma nadanými výtvarníčkami."

Výstava predstavuje 44 diel od 22 výtvarníčok, či už profesionálok, alebo tých, ktoré sa maľovaniu venujú amatérsky. Nájdu sa obrazy vyslovene ženské, s kvetmi, krajinkami, alebo abstraktné, oleje na plátne, grafiky, ale aj iné kombinované techniky. Uvidíte tam napríklad čiernu a bielu muchu na váhe, nočné Košice, salamandra s jablkami na hlave alebo pestrofarebný maľovaný hodváb. Všetky obrazy dýchajú ženskou dušou. Bolo vidieť, že výstava zaujala aj prítomných pánov maliarov, ktorí si obrazy nafotili. Každá takáto výstava vám prinesie niečo nehmatateľné. Tvorenie je radosť a tú potom cítiť. Výstava je prístupná vašim očiam do 8. apríla, každý deň od 9. 00 do 15.30.

Aj takto sa dá osláviť marcový sviatok žien.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...