Vyhľadávanie:

Daroval už päťdesiat litrov krvi

Daroval už päťdesiat litrov krvi

Darca
Neuveriteľných päťdesiat litrov krvi daroval už brusič divízneho závodu Studená valcovňa Ladislav Suvák. Začiatkom júla absolvoval svoj stý bezpríspevkový odber.

Stý odber krvi absolvoval začiatkom júla brusič divízneho závodu Studená valcovňa Ladislav Suvák. Za týmto neuveriteľným číslom sa skrýva ešte neuveriteľnejšie množstvo krvi. Zo svojho tela jej poskytol rovných päťdesiat litrov.

"Bol to môj tretí odber v tomto roku, do Silvestra stihnem ešte dva," vraví s úsmevom a ako úplnú samozrejmosť dodá, že v darcovstve bude pokračovať ďalej. "Ako sa vraví, do nemoty," zasmeje sa.

Nezištná pomoc druhým sa stala jeho prirodzenou súčasťou už v roku 1978, keď ako dvadsaťdvaročný prišiel na transfúznu stanicu po prvý raz. "A to mi lekári ešte pred niekoľkými rokmi dávali slabú nádej, že budem žiť. V júni roku 1974 som mal totiž ťažkú haváriu na motorke. Tri týždne som bol v bezvedomí, operovali mi hlavu a pol roka som si "odleňošil". Našťastie úraz sa zaobišiel bez následkov, ba som sa zapísal i do školy a urobil si večerne maturitu."

Železiarom je už tridsať rokov, jubileum si pripomenul 1. júla tohto roku. "Robím stále na tom istom mieste, v brusiarni. Som spokojný," poznamená. Rozžiari sa, keď hovorí o svojich deťoch. Príklad otca - darcu inšpiroval všetky tri. "Mám dvoch synov a dcéru. Chlapci sa už medzi darcami objavili, dcéra, ktorá dosiahla plnoletosť pred niekoľkými dňami, chce krv darovať tiež," hrdí sa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...