Vyhľadávanie:

Darovanie krvi z pohľadu pracovného práva

Darovanie krvi z pohľadu pracovného práva

Pracovný čas je zamestnanec povinný využívať na plnenie pracovných úloh. Samozrejme sú výnimky, s ktorými Zákonník práce počíta a ktoré za určitých podmienok považuje za prekážky v práci. Za takúto prekážku je považované aj darovanie krvi.

S uplatňovaním prekážok v práci sa spájajú konkrétne povinnosti zamestnanca. Jednou z týchto povinností je povinnosť oznámiť akúkoľvek prekážku v práci (teda aj darovanie krvi) svojmu nadriadenému a v prípade, že dochádza k opusteniu pracoviska v pracovnom čase, aj povinnosť vyžiadať si na to súhlas od svojho priameho nadriadeného.

Priamy nadriadený je v odôvodnených prípadoch oprávnený odmietnuť udeliť zamestnancovi súhlas s opustením pracoviska, a to najmä v prípadoch, ak by opustením pracoviska zamestnancom došlo k ohrozeniu bezproblémového zabezpečenia plnenia výrobných a pracovných úloh.

Darovanie krvi je v zmysle platnej legislatívy prekážkou v práci, keď zamestnancovi patrí pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na nevyhnutne potrebný čas - cesty na odber a späť, ako aj na zotavenie po odbere. Podľa charakteru odberu a zdravotného stavu darcu môže lekár určiť, že čas potrebný na jeho zotavenie sa predlžuje, najviac po dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu cesty na odber. Ak nedôjde k odberu, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci.

  • Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas takejto prekážky len v prípade, ak túto činnosť zamestnanec nemôže vykonať mimo pracovného času.
  • Zamestnanec je preto povinný vopred informovať svojho nadriadeného o dôvodoch nevyhnutnosti realizácie darovania krvi v pracovnom čase, najneskôr súčasne so žiadosťou o poskytnutie pracovného voľna.

Po vykonaní odberu krvi je zamestnanec povinný nechať si potvrdiť od zdravotníckeho zariadenia nutnosť podrobiť sa odberu krvi v pracovnom čase, a to vyznačením na doklade Neprítomnosť v zamestnaní a takto označený doklad doručiť nadriadenému. Keďže na účely darovania krvi sa do času nevyhnutne potrebného započíta aj čas potrebný na zotavenie po odbere krvi, je potrebné, aby si dal zamestnanec na doklade Neprítomnosť v zamestnaní potvrdiť aj čas možného nástupu do práce po odbere krvi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...