Vyhľadávanie:

Daruj krv, daruješ život

Daruj krv, daruješ život

Patríte k pravidelným darcom krvi alebo sa k nim odhodlávate už dlhšie pridať? Urobte to. Pričiníte sa o záchranu života ľudí po úrazoch, chystajúcich sa na operáciu, či ťažko chorých pacientov, ktorí ju potrebujú. Hutnícka kvapka krvi, ktorá odštartuje 13. mája 2016 o šiestej hodine ráno jubilejný desiaty ročník firemného podujatia Dni dobrovoľníkov U. S. Steel pre Košice, môže byť práve pre vás, tak ako pre mnohých našich kolegov, tým pravým odrazovým mostíkom.

Zdravotný personál a lekári Hematologicko-transfúziologického oddelenia šačianskej nemocnice v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel, ktoré vedie primárka Annamaria Bratková, sú pripravení zvládnuť väčší počet darcov bez problémov.

„K dispozícii budú tak ako po minulé roky štyri odberné lôžka,“ ozrejmila vrchná sestra transfúziológie Edita Petrášová. „Chceme darcov, ktorí sa zapoja do tejto akcie, požiadať, aby prichádzali na odbery priebežne. Vyhneme sa tak zbytočnému čakaniu.“ Podujatie, ktoré ráta s kapacitou sto darcov, je naplánované na dopoludňajšie hodiny.

Skalní darcovia krvi už vedia, že odber približne 450 mililitrov krvi nie je zdĺhavým procesom, trvá najviac pätnásť minút. Nováčikovia by sa mali na svoj prvý odber zodpovedne pripraviť. Mali by vedieť, že deň pred odberom by mali piť dostatok tekutín najmä v podobe čaju, vody či minerálok, aby boli dosť hydratovaní. Pred odberom sa žiada vypiť aspoň pol litra čaju. Lekári tiež prízvukujú – nechoďte na odber krvi nalačno, no na večeru či raňajky nejedzte tučné jedlá. Odporúčajú tiež minimálne šesť hodín pred odberom nefajčiť, deň pred ním sa nevystavovať veľkej psychickej a fyzickej námahe a nepiť alkohol.

Pripomíname základné kritériá, ktoré treba splniť, aby ste sa mohli, po odobrení lekárom, posadiť na odberné lôžko. Muži môžu darovať krv raz za tri mesiace, ženy štyri mesiace od posledného odberu, pričom by odber nemali absolvovať počas menštruácie, tesne pred ňou alebo po nej. Musíte mať vek od 18 do 60 rokov a vaša telesná hmotnosť nesmie byť nižšia než 50 kilogramov. Krv nemôžete darovať, ak ste prekonali žltačku typu B alebo C, nesmiete byť nosičom vírusu HIV a trpieť na iné závažné a chronické ochorenia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...