Vyhľadávanie:

DDP Stabilita: Poistenci o svoje peniaze neprídu!

DDP Stabilita: Poistenci o svoje peniaze neprídu!

Všakovaké "zaručené" správy o neistej budúcnosti doplnkovej dôchodkovej poisťovne Stabilita, ba dokonca o jej súčasnej likvidácii, vyvolali podľa ohlasov, s ktorými sa v poslednom čase stretávame v redakcii čoraz častejšie, obavy, že ľudia môžu prísť o svoje peniaze. To bol hlavný dôvod, prečo sme sa obrátili na generálneho riaditeľa tejto inštitúcie Mariána Štofka a požiadali ho o stanovisko k celej záležitosti.

"Naši poistenci v žiadnom prípade o svoje peniaze neprídu," rezolútne takúto víziu odmietol. "Takéto fámy nikomu neprospievajú. Možno sú dôsledkom slabej informovanosti. DDP Stabilita sa v súčasnosti nachádza v procese transformácie, ktorej výsledkom, v zmysle zákona 650, bude vytvorenie nového subjektu, postaveného však na starých základoch. Doplnkové dôchodkové poisťovne sa pretransformujú do konca tohto roka na doplnkové dôchodkové spoločnosti. Posilní sa ich kontrola, ktorú bude mať v svojej kompetencii nezávislá inštitúcia - Úrad pre finančný trh. Transformácia sa dotkne poistencov v podstate len málo. V súlade so zákonom sa zmení spôsob výplaty dávky s prvkom dožitia. Vyplácať ju bude komerčná poisťovňa. Druhý rozdiel oproti súčasnému stavu sa týka rozdelenia výnosov. Všetky ostatné podmienky, vrátane druhov dôchodkov, ostanú nezmenené. Našou povinnosťou zo zákona je, aby sme doterajším poistencom zabezpečili také podmienky pri nároku na dávky, aké majú v zmluve zakotvené teraz, teda ešte pred transformáciou. Pokiaľ nebudú dobrovoľne súhlasiť s novým dávkovým plánom, bude pre nich platiť terajší."

· Čo sa stane v prípade, ak sa poistenec rozhodne zmeniť doplnkovú dôchodkovú spoločnosť? Môže tak vôbec urobiť?

"Zmeniť zo zákona poisťovňu môže klient vtedy, ak ešte nesplnil podmienky pre výplatu dávok. V prípade DDP Stabilita k takýmto podmienkam patrí napríklad aj sporenie minimálne 12 mesiacov. Ak sa takýto poistenec rozhodne pre inú DDP, môže tak urobiť. Peniaze, ktoré si u nás za rok nasporil, vrátane výnosov, prejdú na jej účet. Ak poistenec u nás sporil viac ako 12 mesiacov, splnil už podmienku výplaty jednej dávky, ktorou je výsluhový dôchodok. Môže síce prejsť do inej poisťovne, my mu vyplatíme výsluhový dôchodok, ale ostatné nasporené peniaze ostanú na jeho individuálnom účte v našej poisťovni až dovtedy, kým nenadobudne vek, v ktorom môže požiadať o iný typ dávky - starobný dôchodok. Účet každého klienta u nás je nedotknuteľný, nikto nemôže naňho siahať."

Včera, v čase redakčnej uzávierky, predstavitelia DDP Stabilita informovali na tlačovej besede novinárov o ďalších transformačných krokoch a hospodárskych výsledkoch poisťovne v minulom roku. Podrobnejšie informácie prinesieme v budúcej Oceli východu. Ak máte akékoľvek nejasnosti či otázky týkajúce DDP Stabilita, zavolajte nám na t. č. 33611. Radi vám sprostredkujeme odpovede od kompetentných.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...