Vyhľadávanie:

Deň bohatý na zážitky

Deň bohatý na zážitky

U. S. Steel Košice navštívila početná skupina kolegov zo Spojených štátov

Honorárny konzul Slovenskej republiky v Pennsylvánii Joseph T. Senko pricestoval minulý týždeň do U. S. Steel Košice s vyše 60-člennou skupinou bývalých i súčasných zamestnancov U. S. Steel Corporation v USA. Návšteva nášho mesta a huty 24. mája bola predposlednou zastávkou poznávacej cesty prevažne ženského kolektívu v strednej Európe. Zájazd usporiadala Carnegie Illinois Office Employees Training (CILOET), organizácia združujúca zamestnankyne v amerických prevádzkach U. S. Steel.

Prvý kontakt s firmou sprostredkovali návštevníkom viceprezident pre riadenie externých služieb a vzťahov Miroslav Kiraľvarga a generálny právny zástupca John F. Wilson. Informovali ich o U. S. Steel Košice ako významnej súčasti nadnárodnej spoločnosti U. S. Steel. Hostia sa dozvedeli zaujímavé fakty o podnikaní firmy a jej etablovaní sa v regióne Slovenska i Európy. Hovorilo sa aj o expanzii spoločnosti v ďalších rokoch, bezpečnosti, diverzite a sociálnom programe.

Prezentácie zaujali a otázky sa sypali jedna za druhou. Naši americkí kolegovia chceli vedieť, aké sú naše zárobkové možnosti, ako funguje penzijný systém, systém vzdelávania, či sa u nás stavajú domy z oceľových konštrukcií, odkiaľ dovážame suroviny, zaujímali sa o výrobu špirálovo zváraných rúr, exportné možnosti, ale napríklad aj o to, ako zamestnanci cestujú do práce... Obrázok o firme dotvoril filmový dokument a autobusová prehliadka na trase Koksovňa, Vysoké pece, Oceliareň, Energetika, Teplá valcovňa, Studená valcovňa a Zušľachťovne.

Čas obeda patril stretnutiu s členmi spevokolu Hutník, ktorý pôsobí pri občianskom združení Jeseň života. Hostí zaujali krátkym kultúrnym programom. Po prehliadke pamätihodností v centre Košíc skupinu v Historickej radnici prijal primátor František Knapík. Priblížil históriu mesta i jeho súčasnosť. Krásu Košíc vyzdvihol na záver stretnutia J. T. Senko, ktorý sa do nich rád vracia. Táto cesta bola jeho štvrtou v ostatných rokoch, počas ktorých ukázal Slovensko najmä potomkom amerických Slovákov. "Videli sme veľa pekných miest a Košice patria medzi ne," vyznal sa. Rovnaké pocity tlmočila aj Dona DeBone zo CILOET pri odovzdávaní symbolického darčeka primátorovi.

Deň ukončila večera za účasti predstaviteľov U. S. Steel Košice. O príjemnú atmosféru sa postaral folklórny súbor Železiar. Poslednou zastávkou našich amerických kolegov v Európe pred návratom do vlasti bola, po Bratislave, Viedni, Malokarpatskom regióne, Vysokých Tatrách, Pieninách, Spiši, Prešove a Košiciach, v uplynulý piatok Praha.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...