Vyhľadávanie:

Deň rodiny v Košiciach pripomenul jej hodnotu

Deň rodiny v Košiciach pripomenul jej hodnotu

"Aby deti otcov mali, aby mali mamy" ... príď to povedať nahlas! - text básne Milana Rúfusa tvorilo motto tohtoročného Dňa rodiny, ktorý sa uskutočnil v sobotu 5. mája 2012 v centre Košíc. Podujatie bolo súčasťou Dňa mesta Košice a série akcií konaných po celom Slovensku v priebehu mesiacov máj a jún pri príležitosti medzinárodného dňa rodiny, za ktorý Valné zhromaždenie OSN v roku 1993 vyhlásilo 15. máj. Na Slovensku si verejnosť myšlienky dňa rodiny pripomína od roku 2009.

Sobotňajší program, zastrešený Fórom kresťanských inštitúcií, v réžii Inštitútu rodiny Košice, cieľom ktorého bolo predovšetkým poukázať na dôležitosť rodiny a manželstva, prilákal na Hlavnú stovky záujemcov. Z pódia pri Dolnej bráne sa krátko po trinástej hodine prítomným prihovorili primátor mesta Richard Raši, vladyka Milan Chautur, košický eparcha, Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup - metropolita, ale i predstaviteľ najväčšieho zamestnávateľa v meste a regióne, prezident U. S. Steel Košice David Rintoul. V slovách rečníkov rezonovala najmä hodnota rodiny. Ako odznelo, dobre fungujúca prirodzená rodina ponúka ideálny priestor pre život, rozvoj detí a rast vzájomnej úcty partnerov. K rodinám by mala byť viac priateľská aj spoločnosť. Nie náhodou vydalo OSN aktuálne posolstvo medzinárodného dňa rodiny s názvom Ensuring Work - Family Balance, ktoré je venované problematike zabezpečenia rovnováhy medzi prácou a rodinou. Téma Rodina: sviatok a práca bude i obsahom tohtoročného VII. svetového stretnutia rodín s Benediktom XVI. v Miláne.

Popoludňajšie podujatie malo bohatý sprievodný program. Dospelí sa mohli zastaviť na trhu prorodinných inštitúcií, kde sa prezentovali a konzultácie poskytovali neziskové, cirkevné a iné organizácie v Košiciach, ktoré sa zameriavajú na podporu, posilňovanie a stabilitu rodín, ale i pomoc osamelým rodičom, deťom bez rodinného zázemia a seniorom.

Na doskách pódia pri Dolnej bráne sa postupne vystriedali malí i veľkí speváci, hudobníci a tanečníci. Folkloristi súboru Hanička, Kandráčovci, hip-hoperi z CVČ Slnečnica i Tomáš Buranovský.

O niekoľko metrov ďalej, pri Dóme sv. Alžbety, našli svoj raj najmä deti. Čakalo tu na nich množstvo hier, súťaží, tvorivých dielní a rôzne atrakcie v podobe rozprávkových bytostí s ktorými sa mohli odfotografovať, ale i stretnutie so sokoliarom Ľubomírom Englerom, ktorý prevádzkuje Chovnú stanicu pre vtáky a cicavce v Sečovciach.

Kto mal záujem mohol využiť i ponuku vystúpiť do severnej veže Dómu sv. Alžbety alebo si prezrieť expozície múzeí a galérií, ktoré boli pre verejnosť sprístupnené zdarma.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...