Vyhľadávanie:

Deň v U. S. Steel Košice bol pre deti zážitkom

Deň v U. S. Steel Košice bol pre deti zážitkom

"Mne sa najviac páčil výlet po železiarňach. Ešte som v takom veľkom podniku nebol. Ale už som o ňom počul, môj strýko tu niekde pracuje. Len neviem kde, je to obrovské..."

"A mne zasa výtvory a vecičky zo železa a plechu, ktoré sme mohli vidieť na chodbách, keď sme si prezerali dielne..."

"A môžu tu prísť pracovať aj dievčatá? Ja by som raz rada bola rušňovodička. Ako môj dedko.. "

Skupinke chlapcov a dievčat bolo počas krátkej prestávky pred blížiacou sa neformálnou tlačovou besedou s prezidentom košickej oceliarne Georgeom F. Babcokom, viceprezidentom pre ľudské zdroje Martinom Pitorákom, štátnymi radcami regionálneho školstva Ministerstva školstva SR Igorom Gallusom a Jozefom Priesolom i ďalšími hosťami z úradu Košického samosprávneho kraja, veselo. Mali za sebou, ako sami potvrdili, vskutku zaujímavý deň plný zážitkov, počas ktorého navštívili fabriku, zoznámili sa s profesiami, ktoré tu vo výrobnom procese nachádzajú uplatnenie, prezreli si priestory školy, odborné učebne i dielne. A na jeho vyvrcholenie sa už všetci tešili. Zabrať im vraj veľmi nedal ani záverečný test, v ktorom mali ukázať, čo všetko si z návštevy firmy i šačianskej odbornej školy zapamätali. Nečudo teda, že otázky, ktorými sami, tí hanblivejší prostredníctvom svojich pedagógov, zahrnuli najmä top manažérov U. S. Steel Košice, boli naozaj adresné. Zaujímalo ich okrem iného aj to, či firma pocítila hospodársku krízu, aká je v U. S. Steel Košice nehodovosť, aký je nástupný plat, ale aj to, prečo prezident George F. Babcoke hovorí anglicky. Pýtali sa tiež na možnosti poberania sociálneho štipendia, podmienky prijatia do školy, ubytovanie i na to, či absolventi školy môžu pokračovať v štúdiu na univerzitách a či sú certifikáty získané v SOŠ Šaca platné aj v krajinách Európskej únie.

Akciu pod názvom Zažite deň v U. S. Steel Košice, na ktorej sa v piatok 19. marca zúčastnilo vyše dvesto chlapcov a dievčat, ôsmakov i deviatakov základných škôl z Košického kraja, usporiadala v priestoroch košickej oceliarne a Strednej odbornej školy v Košiciach-Šaci spoločnosť Elaia-Design studio v spolupráci s Ministerstvom školstva SR. Ako jednu z foriem prezentácie zákona o odbornom vzdelávaní, ktorého cieľom je pripraviť absolventov odborných škôl na život a prácu v podmienkach vedomostnej spoločnosti a trhu práce.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...