Vyhľadávanie:

Deň v znamení bezpečnosti

Deň v znamení bezpečnosti

U. S. Steel Košice pripravila pre deti pri príležitosti ich sviatku zaujímavý program

MDD
Olympionik v športovej streľbe Jozef Gönci rozdal desiatky autogramov.

Rekreačný areál Anička bol v nedeľu určite najbezpečnejším miestom v Košiciach. Do zábavnej krajiny detí s maskotom Čvirom zavítali pri príležitosti ich sviatku policajti, hasiči i záchranári. Veľkí kamaráti chlapcom i dievčatkám ukázali, ako sa správať bezpečne na cestách, ako podať prvú pomoc, čo treba robiť pri požiari... Z objatia malých zvedavcov sa nevymanili ani na chvíľu.

Stále plno bolo v Škole Čvira policajta. Každý si chcel vyskúšať volant policajného auta, zapnúť maják, fúkať do prístroja na meranie alkoholu v dychu, obliecť si nepriestrelnú vestu. Čo na tom, že mala až tridsaťpäť kilogramov, aspoň symbolicky cez hlavu, ujo ju podržal. O kúsok ďalej sa mohli zahrať na hasičov. Hasiči z Ferrohasu priviezli protipožiarnu plošinu na záchranu osôb, tatrovku s osemtisíc litrami vody a osemsto litrami penidla, Chevrovlet s vysokotlakovým čerpadlom, ktorý využívajú na zásah v sťaženom teréne, rôznu výstroj, protichemický pretlakový oblek, lezecký postroj, tvárové masky... Malí si mohli vyskúšať, aké je držať v rukách hasiaci prístroj, za pomoci veľkých sa vyviezť na protipožiarnej plošine do výšky šestnástich metrov. Šikovnosť lezeckého tímu, ktorý sa im naostatok predviedol, obdivovali s otvorenými ústami.

Rušno bolo i u záchranárov. Deti si zvedavo obzerali vybavenie sanitky rýchlej pomoci i obsah záchranárskeho kufríka, vyskúšali si nosidlá, tie zvedavejšie si dali odmerať i tlak. Lekári vysvetľovali, čo a ako treba robiť pri poskytovaní prvej pomoci.

Zaujímavý program sa medzitým odohrával aj na a pri pódiu. Úlohy zabávačov sa humorom im vlastným zhostili Kakaovníci Igor Adamec a Martin Vanek. Deti súťažili v speve, pozreli si rozprávku o vláčiku Pomalíku, obdivovali výkony tanečníkov tanečnej skupiny M21, spev Veroniky Kupcovej.

Komu sa málilo, mohol si odbehnúť do skautského tábora a pozrieť si, čím žijú skauti. Mohli si vyskúšať svoju šikovnosť na chodúľoch, boj na klade s palicami, pozrieť si, ako sa viažu náramky priateľstva, lapače zlých snov, ale i krásne farebné ozdoby vo vlasoch. Plné nohy práce mali i kôň a poník v neďalekej ohrade, ktoré priviedli ich majitelia z Ťahanoviec. Po celý čas neubudlo záujemcov pri stánku, kde sa maľovalo na tvár. Najmä dievčatká neodolali túžbe zmeniť sa na milé zvieratko. Tí najmenší okupovali skákacie húsenice, nafukovacie nohavice i Adamov rebrík.

Oživením bol príchod olympionika v športovej streľbe Jozefa Gönciho, ktorý rozdal desiatky plagátov a fotografií so svojím podpisom. Vyvrcholením dňa v réžii U. S. Steel Košice bol zoskok parašutistov. Najšikovnejší si prevzali od viceprezidenta pre personalistiku a organizáciu Martina Pitoráka pekné vecné ceny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...