Vyhľadávanie:

Detská železnica do zoznamu pamiatok

Detská železnica do zoznamu pamiatok

O úzkorozchodných koľajových tratiach medzinárodne

Mesto Košice, Železničná spoločnosť Slovensko, Železnice SR a Dopravný podnik mesta Košice boli hlavnými organizátormi medzinárodnej konferencie na tému Úzkorozchodné koľajové trate na Slovensku, v okolitých štátoch a v krajinách Európskej únie, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň, 8. a 9. septembra, v našom meste. Dva dni diskutovali odborníci zo Slovenska, Maďarska, Ukrajiny, Poľska i Rakúska o problematike prevádzkovania, údržby, využitia, ekonomickom zabezpečení, ale najmä budúcnosti úzkorozchodných koľajových tratí v cestovnom ruchu.

Jedným z výsledkov rokovania, ako informovali zástupcovia všetkých zainteresovaných strán na tlačovej besede, bolo okrem iného i založenie združenia prevádzkovateľov úzkokoľajných karpatských železničiek, ktoré sa bude usilovať o spoločný postup pri riešení problémov s ich prevádzkovaním. V minulosti sa v Karpatskom oblúku nachádzalo niekoľko stoviek lesných železničiek, dnes, najmä kvôli nedostatočným ekonomickým možnostiam, je ich sotva dvadsať. Je potešiteľné, že sa aj napriek týmto problémom podarilo zachrániť Detskú železnicu v Košiciach, ktorá si v tomto roku pripomína 50. výročie svojho vzniku. Ako informoval novinárov Ladislav Olexa zo Železničnej spoločnosti Slovensko, zámerom je už v najbližších dňoch podať žiadosť o jej zapísanie ako celku do Ústredného zoznamu kultúrnych pamiatok SR.

Na konferencii predstavili aj novú knižnú publikáciu Detská železnica Košice, ktorú vydalo mesto Košice a na ktorú sponzorsky prispela aj spoločnosť U. S. Steel Košice. Útla knižka na 88 stranách podáva prehľad o minulosti i súčasnosti košickej detskej železnice a je bohato a farebne ilustrovaná.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...