Vyhľadávanie:

Diablova diera a Smrekovica

Diablova diera a Smrekovica

Tip na víkend

Na dnešný výlet budeme potrebovať auto, keďže začiatok našej trasy je priamo v sedle Branisko. Nášho tátoša odstavíme na malom odstavnom parkovisku priamo pod kaplnkou s trefným názvom Chválabohu. Smerovník turistických značiek nám ukazuje smer našej cesty. Po modrej turistickej značke sa vydáme po peknej širokej ceste smerom na Smrekovicu. Na ľavej strane nás onedlho upúta potok, ktorý odrazu mizne v skale – je to riečka Svinka, ktorá na druhej strane kopca opäť vyteká z brala Diablovej diery. Pokračujeme ďalej proti toku potoka a stále stúpame, veď sa chystáme vystúpiť na najvyšší vrch pohoria Branisko. Po odbočke na Markovu skratku sa naša púť uberá už skutočným horským chodníkom v strmom stúpaní po koberci ihličia. Na vrchole nás čaká pekný pútnický areál s odpočinkovým stolom s lavicami a dokonca aj s hojdačkou. Výhľad je skutočne majestátny smerom na juh na Slovenské Rudohorie. Ak sa chceme pokochať pohľadom aj na tatranské štíty, prejdeme sa po hrebeni ešte kúsok podľa smerovky. Odmenou nám budú pohľady na sever i na západ, ktoré ozaj stoja za to. Späť do sedla Branisko sa môžeme vrátiť po tej istej trase alebo si zvolíme návrat krajinársky zaujímavou okľukou po žltej a modrej značke cez sedlo Smrekovice.

Na záver si ešte zo sedla Branisko odskočíme 20-minútovou odbočkou po žltej k výveru Svinky z jaskyne Diablova diera. Tento zaujímavý úkaz, keď vidíme na jednej strane kopca rieku vtekať do skaly a na druhej strane kopca z nej vytekať, si nemôžeme nechať ujsť.
Dĺžka trasy: 10,6 km, prevýšenie 650 m + 2 km vychádzka k Diablovej diere.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...