Vyhľadávanie:

Diagnostika bude rýchlejšia

Diagnostika bude rýchlejšia

V šačianskej nemocnici odovzdali do užívania nové CT pracovisko

Minulý týždeň v utorok, 3. júla, otvorili v Nemocnici Košice-Šaca, a.s. 1. súkromnej nemocnici za účasti viacerých pozvaných hostí, medzi ktorými nechýbali ani prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr a viceprezident pre riadenie externých služieb a vzťahov Miroslav Kiraľvarga, nové CT pracovisko, ktorého súčasťou je moderný počítačový tomograf. Oceľ východu o tom už informovala v minulotýždňovom vydaní (OV, 4. júla 2007, str. 1).

Rekonštrukcia centrálneho príjmu, kde je nové pracovisko situované, vrátane viacradového CT prístroja stála 26 miliónov korún. Projekt nemocnica financovala z viacerých zdrojov, spoločnosť U. S. Steel Košice prispela dvomi miliónmi korún, rovnakú sumu plánuje poskytnúť z odvedenej dane.

"Staré "cétečko" nám vydržalo asi desať rokov, verím, že to nové nám bude slúžiť minimálne rovnako dlho," povedal krátko pred slávnostným prestrihnutím pásky riaditeľ nemocnice Juraj Vančík. "Sme veľmi šťastní, že ľudia budú mať promptnejšie diagnózy na spoľahlivejšom a technicky dokonalejšom prístroji. Dôležité je tiež jeho nové umiestnenie, keďže CT je súčasťou konglomerátu urgentnej medicíny. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali a zároveň aj najväčšiemu sponzorovi, spoločnosti U. S. Steel Košice. Naše vzťahy vnímam ako príklad veľmi dobrej kooperácie. Na jednej strane je tu naša snaha poskytovať kvalitné služby pre U. S. Steel Košice, na druhej podpora firmy pri zlepšovaní zdravotníckej starostlivosti."

"Napriek tomu, že nie som lekárom, viem veľmi dobre, že na to, aby sa vyriešil akýkoľvek problém, treba presné a správne údaje. Som presvedčený, že nové CT tieto údaje poskytne a pacientom, medzi nimi aj našim zamestnancom, bude poskytovať kvalitnejšie a kvalitnejšie služby," konštatoval pred prehliadkou nového pracoviska David H. Lohr. "Tento projekt sme podporili s radosťou. Je to veľký krok dopredu v skvalitňovaní zdravotníckej starostlivosti. Je možné aj dúfať, že sa prístroj bude používať čo najmenej, že sa zdravie ľudí v tomto regióne i našich zamestnancov bude zlepšovať."

"Som veľmi hrdá a šťastná, že takýto prístroj na našom oddelení máme," povedala na stretnutí s novinármi primárka RDG oddelenia Tatiana Schnellyová. "V porovnaní s konvenčným "cétečkom" ide o podstatný a výrazný posun. Nové Multi Slice CT spĺňa všetky kritériá kvality, zvyšuje kredit nemocnice i RDG oddelenia. Na novom prístroji sme schopní vykonať vyšetrenia vysoko kvalitne a rýchlo. Kvalita je potrebná vždy, rýchlosť je veľkou výhodou u pacientov s bolesťami či viacpočetnými zraneniami."

Výhod má nový 40-radový počítačový tomograf niekoľko. Umožňuje vykonávať klasické CT vyšetrenia, napríklad, mozgu, pľúc, brucha, panvy či končatín, a to vo vysokej kvalite. Ultratenké rezy odhalia aj tie najmenšie chorobné procesy a zmeny v tele človeka. Dôležitá je rýchlosť vyšetrení, lepšie zobrazenie orgánov ľudského tela, čo zlepšuje vyhliadky na vyliečenie. Jeho možnosti sú však oveľa väčšie. Pomocou kontrastnej látky, podanej vnútrožilovo, je napríklad možné kvalitne zobraziť cievny systém celého tela v 3D obraze, vykonávať CT angiografiu mozgových ciev, pľúc, brucha, končatín, vyšetrovať chrbticu, kosti, kĺby, svaly, šľachy i hrubé črevo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...