Vyhľadávanie:

Digitálny mamograf skvalitní diagnostiku

Digitálny mamograf skvalitní diagnostiku

V šačianskej nemocnici otvorili mamárne centrum

Mamárne centrum na liečbu ochorení prsníka, ktorých diagnostiku skvalitňuje nový digitálny mamograf, otvorili v šačianskej nemocnici v piatok 7. júna 2013. Na zakúpenie prístroja prispeli v rámci minuloročnej dobrovoľnej zbierky zamestnanci košickej oceliarne, spoločnosť U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice. Spolu s výťažkom za slovensko-americkú knihu receptov darovali nemocnici na jeho zadováženie 105 193,79 eura. Slávnostnú pásku v prítomnosti riaditeľa nemocnice Juraja Vančíka a pozvaných hostí, medzi ktorými bola viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková, prestrihol prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul.

Centrum bude poskytovať zdravotnícke služby pri diagnostike ochorení prsníkových žliaz, a to vo vzájomnej kooperácii multi odborových špecialistov - gynekológov, chirurgov, onkológov, röntgenológov, internistov, plastických chirurgov a ďalších odborníkov. Nemocnica sa stala podľa slov jej riaditeľa tretím zariadením na Slovensku, ktoré disponuje digitálnym mamografom vykazujúcim v diagnostike rakoviny prsníkov veľký progres.

"Digitálny mamografický prístroj, ktorý už funguje, patrí medzi svetovú špičku a pre pacientky prináša predovšetkým tri hlavné benefity," uviedol vedúci lekár mamárneho centra Ladislav Saksun.

"Prvým je vysoká rozlišovacia schopnosť, čiže schopnosť odhaliť aj veľmi malé útvary v ich včasnom štádiu, vďaka čomu je následná liečba veľmi rýchla a organizmus menej zaťažujúca. Druhým benefitom je digitálna archivácia týchto nálezov a tretím, nemenej dôležitým, je malá röntgenová záťaž pre pacientky. Práca lekárov a laborantov, ktorí v minulosti pracovali s filmami, vývojkami, ustaľovačmi a ďalšími chemikáliami je dnes odbúraná. Informácie sa riešia digitálnou cestou, čiže každý lekár zodpovedný za diagnostiku, ktorý je napojený na náš počítačový systém, si vie snímky otvoriť a archivovať ich, porovnávať, digitálne upravovať, zväčšovať. Je to naozaj obrovský krok vpred," dodal na margo prínosu prístroja pre lekárov.

Zapojili ste sa do dobrovoľnej zbierky a ešte ste neabsolvovali preventívnu prehliadku, na ktorú ste dostali od šačianskej nemocnice pozvanie? Určite tak urobte. Pozvánka platí do konca tohto roka. Mužov oprávňuje na bezplatné ultrazvukové vyšetrenie semenníkov alebo prostaty, ženy na bezplatnú preventívnu prehliadku v mamárnom centre. Myslite na svoje zdravie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...