Vyhľadávanie:

Dni dobrovoľníkov U. S. Steel Košice 2011

Dni dobrovoľníkov U. S. Steel Košice 2011

AJ VY MÔŽETE ZACHRÁNIŤ ŽIVOT
Príďte v piatok 17. júna podporiť Hutnícku kvapku krvi


Je takmer nemožné spočítať, koľko litrov najvzácnejšej tekutiny na svete už darovali košickí hutníci, koľko životov sa podarilo vďaka ich nezištnosti zachrániť... A predsa. Pravda je taká, že jej nikdy nie je dosť. Lebo aj keď veda kráča míľovými krokmi dopredu, nepodarilo sa krv vyrobiť umelo. Preto je taká vzácna, preto by sa rozhodnutie tých, ktorí si dobrovoľne nechajú "pustiť" žilou, malo ceniť.
Na odbernom lôžku nechce v piatok 17. júna chýbať ani Žofia Sotáková z odboru účtovanie a prenájom majetku "Po prvýkrát som darovala krv asi v osemnástich. A keďže mi to nerobilo problém a cítila som sa dobre, začala som na "transfúzku" chodiť častejšie." Na čas, kvôli materským dovolenkám, dobrovoľné darcovstvo prerušila, no potom zareagovala na výzvu. "Krv potreboval môj bývalý spolužiak so Šace, ktorý mal nehodu. Odvtedy som pravidelnou darkyňou. Prečo? Mám dobrý pocit a radosť z toho, že môžem niekomu dať to najvzácnejšie čo mám a pomôcť človeku v núdzi. Lebo až keď sa ocitneme v zdravotných problémoch začneme premýšľať nad hodnotami svojho života a určovať si svoje priority. Takže mám za sebou už dvadsaťpäť odberov a striebornú Janského plaketu."
Netají, že by to chcela dotiahnuť, ak jej zdravie dovolí, na zlatú Janského plaketu, ktorej držiteľom je už aj jej manžel Pavol. "Prečo nie, keď, ako mi hovorí lekárka pred odberom, mám dobrú, ba priam vynikajúcu krv?"
Pravidelní dobrovoľní darcovia krvi už poznajú základné pravidlá odberu. Zídu sa však tým, ktorí sa k nim rozhodnú pripojiť. Darcom môže byť zdravý človek od 18 do 60 rokov, s hmotnosťou minimálne 50 kilogramov, ktorý v poslednom mesiaci neužíval žiadne lieky a nemal teplotu nad 38 stupňov Celzia. Štrnásť hodín pred odberom sa vyvarujte fajčeniu, pitiu alkoholických nápojov i ťažkým mastným jedlám. Tesne pred odberom konzumujte len ľahkú stravu - čaj, pečivo, med, džem, banán, teda bez tukov. Nezabúdajte na dostatok spánku a pitie tekutín. Na transfúziologickom lôžku vám odoberú zvyčajne od 400 do 450 mililitrov krvi.
Príďte 17. júna do Hematologicko-transfúziologického oddelenia na prízemí polikliniky vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice podporiť Hutnícku kvapku krvi. Personál pod vedením primárky Annamárie Bratkovej sa už na všetkých teší. A nezabudnite vyplniť elektronickú prihlášku, ktorú nájdete na titulnej strane intranetu, alebo jednoducho zavolajte na 0904 704 112 alebo 0917 704 068.

CHARITATÍVNA ZBIERKA PRE ĽUDÍ V NÚDZI

Charitatívna zbierka pre ľudí v núdzi je pripravená aj počas tohtoročných dní dobrovoľníkov. Môžete darovať zachovanú a čistú spodnú bielizeň a ošatenie pre deti a dospelých, detskú obuv do 10 rokov, posteľnú bielizeň, uteráky, utierky, hygienické potreby, kuchynský riad a trvanlivé potraviny. Adresátom zbierky je Krízové centrum v Košickej Novej Vsi, Charitný dom sv. Alžbety na Bosákovej ulici v Košiciach a Oáza - nádej pre nový život, n.o. v Bernátovciach.
Krízové centrum i charitný dom, ktoré spravuje Arcidiecézna charita Košice, nie sú pre železiarov celkom neznáme. Obyvateľom krízového centra, kde nachádzajú útočisko najmä osamelé matky s deťmi, sme už viackrát pomohli podobnou zbierkou a v roku 2009 sa tu zišla aj pracovitá skupina dobrovoľníkov, ktorá sa podieľala na skrášlení tohto areálu sídliaceho v budove bývalého detského domova. Veci každodennej potreby, ktoré priniesli do zbierky zamestnanci spoločnosti dobre poslúžili aj klientom útulku a nocľahárne v charitnom dome. Po prvý raz v tomto roku časť charitatívnej zbierky poputuje aj k ľuďom bez domova, ktorých prichyľuje Záhrada Bernátovce. Budovu, ktorá je celoročným útulkom, poskytol neziskovej organizácii Oáza - nádej pre nový život Magistrát mesta Košice v roku 2008. Po tom, čo ju pomocou sestričiek Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul, dobrovoľníkov i samotných bezdomovcov upravili, tu môže byť ubytovaných 40 ľudí a v nocľahárni 30 ľudí. Zariadenie má 15 izieb vybavených lôžkami. Ľudia ulice tu dostanú jedno teplé jedlo denne, môžu sa umyť a vymeniť si šatstvo.
Ak vás táto aktivita Dní dobrovoľníkov U. S. Steel Košice oslovila a radi by ste pomohli, môžete tak urobiť v piatok 17. júna 2011 a v sobotu 18. júna 2011. Zachované a čisté veci môžete odovzdať v piatok od 12. do 18. hodiny a v sobotu od 8.00 do 15.00 hodiny na dvoch zberných miestach v Košiciach - v priestoroch Občianskeho združenia Jeseň života na Tr. SNP 24 (pri obchodnom centre Lunik II) a v Dome pokojnej staroby Arcidiecéznej charity na Južnej triede č. 2.

V EKOCENTRE SA VEĽA NAUČÍTE
V Družstevnej pri Hornáde pomôžeme aj pri stavbe netypického oplotenia


Boli ste už v Ekocentre Sosna? Že nie? Navštíviť ho sa rozhodne oplatí. Najmä ak v svojom živote preferujete environmentálne princípy alebo s ich uplatňovaním chcete začať. Ekocentrum je totiž samé o sebe príkladom trvalej udržateľnosti v praxi. Kedysi nevyužité školské dielne zmenili nadšenci na základe projektu profesora Pásztora na ekologický a estetický dom postavený z prírodných a recyklovaných materiálov.
Pri rekonštrukcii budovy použili viacero zaujímavých riešení, ktoré sú na Slovensku doteraz málo známe. Sú ekologické aj ekonomické. Spomenúť možno izolovanie budovy slamou a technickou konopou, kompostovacie toalety, vegetačnú zelenú strechu, integrovaný vykurovací systém či stavebnú techniku cordwood. Pozemok, na ktorom budova stojí, mimochodom v susedstve je základná škola, v súčasnosti aktivisti z občianskeho združenia SOSNA pretvárajú na ukážkovú prírodnú záhradu, ktorá vás iste bude motivovať k pestovaniu vlastnej zdravej zeleniny, ovocia či byliniek bez chémie. Nič to, že neviete ako na to. SOSNA počas sezóny, ktorá trvá od apríla do októbra, ponúka rôzne príležitosti ako si tú či onú novinku osvojíte, organizuje tiež rôzne workshopy, kurzy, tréningy, či výučbové programy.
Ak sa rozhodnete v sobotu 18. júna pomáhať v Ekologickom vzdelávacom centre SOSNA v Družstevnej pri Hornáde, naučíte sa aj veľa nového. Niečo, čo vám nikto nevezme. Popri tom, že sa zoznámite s ľuďmi na podobnej vlnovej dĺžke, s ktorými zažijete príjemné chvíle a inštruktormi, ktorí vás budú jednotlivými aktivitami viesť, urobíte kus užitočnej práce a priučíte sa novým zručnostiam a technikám. "Napríklad novej technológii využitia a recyklácie odpadu," vraví Paulína Urdová z občianskeho združenia SOSNA. "Postavíme netradičný múr z pneumatík, ktorý oddelí náš pozemok od školského futbalového ihriska. Bude omnoho pevnejší, stabilnejší i trvácnejší než obyčajné pletivo a navyše i estetickejší, keďže bude po naplnení zeminou zazelenený rastlinami." Pracovať sa bude aj na veľkom trojkomorovom kompostovisku, ktoré slúži na prípravu prírodného hnojiva. Úlohou dobrovoľníkov bude hotový kompost preosiať, aby bol pripravený na jarné použitie a kompost, ktorý bol založený na jeseň a v chladných zimných mesiacoch nemohol vyzrieť, bude treba prevzdušniť, čiže prehádzať. Tým sa opäť naštartuje proces potrebný na získanie kvalitného hnojiva. "Brigádnici budú mať zároveň príležitosť oboznámiť sa s technológiou kompostovacích toaliet, ktorú v našom ekocentre, ako jedinom verejnom objekte na Slovensku, používame. Pustíme sa aj do budovania ďalšej časti oplotenia z prírodných materiálov a úpravy terénu v prírodnej záhrade," konkretizovala ďalšie aktivity Paulína Urdová. "Verím, že sa všetci budú u nás cítiť výborne. A že nám vyjde počasie...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...