Vyhľadávanie:

Do Čane putovalo vyše štyritisíc ton umelého hutného kameniva

Do Čane putovalo vyše štyritisíc ton umelého hutného kameniva

Pomoc košickej oceliarne si v okolitých obciach veľmi cenia (1)

Stovky ton druhotnej suroviny vznikajúcej pri výrobe surového železa nachádzajú čoraz širšie uplatnenie aj v okolitých obciach, kde vysokopecnú trosku upravenú na granulát a umelé hutné kamenivo v nemalej miere využívajú pri realizácii rôznych rozvojových akcií. V tomto roku spoločnosť U. S. Steel Košice pomohla vyše tridsiatim susediacim obecným samosprávam, ktoré umelé hutné kamenivo získali sa symbolickú cenu. O tom, na čo ich použili, sme pripravili seriál článkov, ktoré budeme postupne uverejňovať v nasledujúcich vydaniach Ocele východu.

Vyše štyri tisíc ton hutného kameniva rôznych frakcií putovalo od mája do septembra tohto roku aj do Čane. "Veľmi sa nám zíde, má široké možnosti použitia," netajil spokojnosť starosta obce s 5 300 obyvateľmi Michal Rečka. "V obci máme rozbehnutých niekoľko akcií," konštatoval a dodal, že nebyť pomoci a ústretovosti košickej oceliarne, ktorú si veľmi vážia, práce na rozvojových akciách v Čani by tak rýchlo nepokračovali.

Jednou z nich je cyklistický chodník, ktorý nadväzuje na cyklotrasu z Maďarska a obce Trstenné nad Hornádom, ktorý tak dosiahne dĺžku 22 kilometrov. V čase našej návštevy už len ostávalo osadiť dopravné značenie a vyznačiť stredovú čiaru, tento mesiac by mala byť cyklotrasa, ktorá má dĺžku 1,7 kilometra a šírku tri metre, skolaudovaná. Čaňania na ňu budú právom pyšní. "Cyklotrasa určite zvýši bezpečnosť na cestnej komunikácii a istotne ju budú využívať aj deti na korčuľovanie či mamičky na prechádzky s kočíkmi," dodáva starosta.

Rozrastajúca sa individuálna bytová výstavba v Čani kladie nemalé nároky aj na vybudovanie prístupových komunikácií, ktorých dĺžka má dosiahnuť tri kilometre. Docieliť sprístupnenie pozemkov pre výstavbu bezmála dvesto päťdesiatich rodinných domov nie je lacná záležitosť. Umelé hutné kamenivo z U. S. Steel Košice je nielen výborným materiálom na tento účel, ale navyše ušetrí obci i nemálo finančných prostriedkov, ktoré môžu v Čani využiť pri realizácii iných rozvojových projektov. "Či už ide o výstavbu parkovísk, chodníkov, autobusových zastávok, parkov, ktorú robíme aj prostredníctvom aktivačných prác, všade potrebujeme váš materiál. Mienime ho využívať aj pri vytváraní ďalších stavebných obvodov v obci," vysvetľuje Michal Rečka. S uznaním kvituje, že umelé hutné kamenivo z produkcie U. S. Steel Košice má certifikát, ktorý potvrdzuje, že materiál je vhodný nielen do podkladových vrstiev cestných komunikácií, ale i na zabudovanie do ich telesa.

"V budúcnosti," vraví starosta, "plánujeme tento materiál využiť na zriadenie parkoviska pred zimným štadiónom, ktorý chceme slávnostne otvoriť 15. októbra tohto roku, ale samozrejme aj pri ďalších akciách."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...