Vyhľadávanie:

Do domčeka za zábavou i poučením

Do domčeka za zábavou i poučením

V Detskom meste povolaní v Auparku nájdete aj košickú oceliareň

Vedeli ste, že v košickej oceliarni, ktorá zamestnáva vyše desaťtisíc ľudí, nachádza uplatnenie  viac než sto rozličných povolaní? Je to jednoducho miesto, kde si môže takmer každý človek inklinujúci k svetu techniky nájsť svoje pracovné miesto. Ak prídete spolu so svojimi školopovinnými deťmi do Detského mesta povolaní, ktoré otvorili v prvý decembrový deň v nákupnom centre Aupark na druhom poschodí, a nakukneme hneď do prvého domčeka s logom U. S. Steel Košice, dozviete sa určite viac. A to aj o ponuke študijných a učebných odborov partnerskej Strednej odbornej školy Košice-Šaca. A vaše ratolesti získajú vďaka interaktívnym hrám skutočný zážitok zo sveta povolaní.

„Chceme deti prostredníctvom expozícií a hier zorientovať vo svete firiem, profesií i stredných odborných škôl, preto sme  našu expozíciu umiestnili do nákupného centra, kde  je prirodzená kumulácia rodičov s deťmi,“ ozrejmuje autorka projektu  Marcela Kulifajová. „V nasimulovaných domčekoch povolaní sa prezentuje deväť firiem, v ktorých môžu deti ako zamestnanci pracovať a vyskúšať si  rôzne povolania. V Košiciach sme špecifickí tým, že vo väčšine domčekov propagujeme aj stredné odborné školy a po prvý raz ponúkame aj špeciálny program kariérneho poradenstva nazvaný Čím chcem byť. Zameraný je na žiakov ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl, ktorí prejdú individuálnymi a skupinovými hrami, pri ktorých odhalia svoje silné stránky. My, na základe toho, čo o dieťati zistíme,  odporučíme školákovi konkrétne povolanie, ktoré by mu sedelo a tiež konkrétnu strednú odbornú školu. Ak je trebárs technicky zdatné, vieme ho nasmerovať aj do expozície U. S. Steel Košice.“

V domčeku U. S. Steel Košice sa deti určite nudiť nebudú. Postarali sa o to tvorcovia zábavnej i poučnej interaktívnej expozície, na ktorej spolu s tímom z útvaru GM pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov pracovali grafik a intermediálny umelec Boris Vaitovič a Arpád Köteles z Vonkajších vzťahov. Rozmerná interaktívna tabuľa znázorňujúca celý hutnícky cyklus zaujme svojimi hernými možnosťami nielen menšie či väčšie deti, ale určite aj ich rodičov. Stačí vziať do ruky magnet a hľadať ním medzi všakovakými predmetmi výrobky z kovu. „Dal som medzi ne aj malé chytáky – rôzne hračky, drevenú búdku pre vtáčikov, ktoré sa na rozdiel od kovových predmetov nerozsvietia,“ popísal Boris Vaitovič časť hry, ktorú tabuľa, informujúca o tom, kde všade sa v každodennom živote možno stretnúť s výrobkami z kovu a ako sa nepotrebné staré železo recykluje na nové výrobky,  ponúka.  Ťahákom je nesporne i termovízna kamera, ktorá, mimochodom,  slúži kolegom z údržby pri monitorovaní stavu výrobných zariadení vo fabrike. Deti si pomocou nej a počítača vedia urobiť termo obraz tváre. Pre starších školákov je tu k dispozícii ďalší exponát - interaktívna periodická sústava prvkov, ktorá otestuje ich znalosti z chémie a fyziky a ktorého autorom je Jaroslav Legemza z FMMR Technickej univerzity v Košiciach. Mladšie deti sa môžu zahrať s 3D pexesom.

Detské mesto povolaní je otvorené denne od 10:00 do 19:00.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...