Vyhľadávanie:

Do kovu zatavené emócie a pocity

Do kovu zatavené emócie a pocity

Mladí dizajnéri na ôsmom ročníku medzinárodného workshopu Metal Inspirations

Na ôsmom ročníku medzinárodného workshopu Metal Inspirations, ktorý v dňoch 23. až 31. augusta organizovali katedra dizajnu Fakulty umení TU Košice, U. S. Steel Košice a SOŠ hutnícka v Košiciach - Šaci, sa stretlo 24 študentov dizajnu a pedagógov z vysokých škôl a univerzít v Nemecku, Maďarsku, Škótsku, Česku a Slovensku. Desaťdňový workshop sa niesol v znamení tém Podporujeme bezpečné a zdravé životné prostredie a Vitajte v Košiciach.

"Tohto roku sa tu zišla doteraz asi najlepšia skupina účastníkov. Atmosféra je výborná, máme dosť materiálu, majstri odborného výcviku sa nám venujú, študenti sú pracovití a pedagógovia skúsení z predchádzajúcich ročníkov podujatia," povedal počas našej minulotýždňovej piatkovej návštevy v dielňach šačianskej školy garant workshopu Jaroslav Jarema z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

Na workshop prišli skalní i nováčikovia. Rafael Rybár patrí medzi tých prvých. Roky minulé ako študent košickej Fakulty umení a tentoraz ako spoluorganizátor. "Som tu po ôsmy raz. Človek získa kontakty, skúsenosti, stretne zaujímavých ľudí a vytvorí niečo pekné, napríklad takúto kyticu," ukázal na svoje voľné objekty inšpirované kvetmi.

Doktorand Fakulty architektúry STU Bratislava Marián Králik pricestoval naopak po prvý raz. Zastihli sme ho pri zváraní sochy pripomínajúcej bežca. "Nazval by som to skôr nádych," vysvetlil mladý umelec. "Zaujalo ma, ako sa firma stará o životné prostredie, koľko do tejto oblasti investuje, čo robí pre to, aby sme mali čistý vzduch," priblížil koncept svojej skulptúry.

Vyhodená satelitná anténa, nájdená na šrotovisku školy, sa v rukách Michaely Podolánovej a Patrika Bujňáka z Fakulty umení TU Košice zmenila na pohodlné kreslo. "Dorobili sme podstavec, konštrukciu chceme ešte natrieť a pridať možno aj vankúš. Pripomína pavúka. To nás inšpirovalo aj pri návrhu lampy," rozhovorili sa.

"Nás najviac inšpirovala téma mesta, ktoré máme veľmi radi," rozhovorila sa pedagogička Ágnes Szűcsová z Inštitútu priemyslového dizajnu Óbuda univerzity v Budapesti, ktorá pricestovala do Košíc s doktorandkou Évou Hottovou a dvomi študentmi. "Pracujeme na kovovom vývesnom štíte, robíme aj kovový držiak, podobný tým, aké zvyknú mať v hoteloch na kľúče, my ho však vyzdobíme predmetmi symbolizujúcimi košické krásy..." Zoltán Tóth a Viktor Téglás sa pustili do výroby stoličky. "Budeme inžinieri, nie návrhári, tak sme chceli vyrobiť niečo užitočné, čo by sa dalo používať, čo má funkciu. Chceme, aby nami vyrobený predmet mal aj umeleckú hodnotu, aby sa to páčilo a aby sme sa doma za našu robotu nehanbili. Sme veľmi radi, že tu môžeme byť. Ľudia sú priateľskí, fabrika nás uchvátila, je obrovská... Na každom kroku vidieť, ako sa stará o svojich zamestnancov i o mesto," dodali mladí muži.

Invenčný Frederick Birse, pedagóg z Glasgow Caledonian University aj tentoraz vymyslel niečo nezvyčajné. Vyradená ručná vŕtačka, rezák, nefunkčné elektromotory, cievka zo zváracieho drôtu, rôzne elektrické prístroje, ale i umelohmotná fľaša, to všetko rozložené na dlážke pomaly nadobúdalo podobu robota. Študent David Tyrell sa skláňal nad kovovou rybou a Graeme Banks sa sústredil na výrobu ježka. Heidi Rappsilberová, Karoline Schalliová, Mireen Walbrachová a Rianne Engberinková z Hochschule Wismar pri vedľajších stoloch práve zhotovovali stojacu lampu a erb.

Svietnik pre pána Boscha Petra Lehockého, oceľových milencov Miroslava Zvoneka, vážku Jana Hřebíčka a ešte veľa iných nezvyčajných umeleckých predmetov zhotovených na tohtoročnom dizajnérskom workshope môžete obdivovať v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Výstava je otvorená od 31. augusta do 3. októbra 2010.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...