Vyhľadávanie:

Do nového roku veľa zdravia, šťastia a bezúrazových dní

Do nového roku veľa zdravia, šťastia a bezúrazových dní

Topmanažéri a odboroví predáci na Silvestra medzi hutníkmi

Stalo sa už milou tradíciou, že železiarom na Silvestra prichádzajú zaželať všetko dobré do nového roka topmanažéri spoločnosti spoločne s odborovými predákmi. Inak tomu nebolo ani v posledný deň roku 2012.

V pondelok 31. decembra pri hlavnej bráne č. 2 pozdravili hutníkov prezident spoločnosti David J. Rintoul, viceprezidenti Martin Pitorák, Mark Tabler, Christian Korn, riaditeľ vonkajších vzťahov Ján Bača, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš, člen Predsedníctva a podpredseda Rady odborov OZ KOVO Juraj Varga a pozdraviť sa so železiarmi prišiel i primátor Košíc Richard Raši.

Prvé autobusy vezúce našich kolegov do poslednej nočnej zmeny roka sa vynorili z hustej hmly, ktorá sa večer "usadila" nad železiarňami, krátko po dvadsiatej prvej hodine. Pri bráne ich už čakali topmanažéri s odborovými predákmi a primátorom. "Všetko dobré v novom roku," vinšovali hutníkom a odovzdali im malú pozornosť v podobe čokoládky. Posledné hodiny v starom roku im osladili aj linecké koláčiky.

Služba na Silvestra vyšla aj na dvoch skúsených oceliarov Jána Prokopa a Ladislava Jasaňa. Sviatky strávené v práci už ani nepočítajú. "Za ten čas ich bolo nespočetne mnoho," tvrdí operátor konvertora J. Prokop, ktorý v košickej hute pracuje úctyhodných 43 rokov. "Veľa ďalších však už nebude," dodal s úsmevom, "za osemnásť mesiacov idem do dôchodku." A čo hovoria ich rodiny na to, že nebudú na Silvestra doma? "Tiež si na to už zvykli," doplnil druhý tavič L. Jasaň. Firme zaželal do nového roka hlavne veľa zákaziek a ekonomickú stabilitu.

Prelom rokov bol pracovný aj pre esbéeskára Ladislav Zagibu. Nebolo to po prvýkrát, avšak po dlhšej dobe. "Službu na Silvestra mám po dvanástich rokoch. Už som dnes telefonoval rodine, zisťoval som ako sa majú. Manželka je pri staršej dcére, máme totiž nový prírastok, osem mesačného vnúčika. Mladšia išla osláviť Silvestra na chatu s partiou." Okrem iného prezradil, že pred službou si stihol i zapoľovať. "Som totiž vášnivým poľovníkom, dnes som strelil dvoch diviakov," ukázal nám pekné úlovky odfotené v mobile. Do nového roka si želal nielen bohaté poľovačky, ale aj úspechy v práci. "Nech je rok 2013 lepší ako ten predošlý, nech fabrika funguje tak ako doteraz a nech máme všetci prácu. A samozrejme nulovú úrazovosť."

Medzitým priviezli autobusy ďalších železiarov, na ktorých vyšiel pracovný Silvester. Svižným krokom prechádzali cez hlavnú bránu, pretože do začiatku "nočnej" im zostávalo už iba niečo vyše pol hodiny času.

Pred dvadsiatou druhou ruch utíchol. No len na chvíľku, lebo približne o pätnásť minút začali z opačnej strany hlavnej brány zvážať autobusy kolegov, ktorým sa zmena práve skončila. Medzi prvými bola i dopravárka Darina Debnárová. Domov odchádzala po náročnej zmene, pôvodne si myslela, že ostane v práci až do druhej hodiny ráno. "Mali sme rušnú službu. Spôsobilo ju mnoho vagónov so šrotom," vysvetlila vozová disponentka, ktorá pracuje vo firme už vyše 40 rokov. Čokoládky s lineckými koláčikmi by dopriala i kolegom, ktorí nastupujú do dvanásťhodinových zmien. "Bolo by pekné, keby tieto pozornosti dostali aj oni, pretože tiež trávia Nový rok v práci. Okrem toho si ešte želám, aby U. S. Steel v Košiciach zotrval i naďalej a aby sme boli všetci zdraví."

Bránou prechádzali ďalší a ďalší hutníci, ktorým sa skončila zmena. Väčšinou sa ponáhľali na autobusy, aby stihli osláviť koniec roka so svojimi rodinami. Jedným z mála, ktorý sa v priestoroch vrátnice trochu zdržal bol energetik Martin Klein z divízneho závodu Energetika. "Som z Poproča a autobus mi ide až o pol hodiny," vysvetlil, pozerajúc sa na čulý ruch. "Do polnoci to však stihnem, Silvestra oslávime s manželkou a deťmi. A čo si želám do ďalšieho roka? Nech sme všetci zdraví a šťastní, každý nech má prácu a nech to dopadne dobre aj s našou firmou."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...