Vyhľadávanie:

Do Šace smerovalo viac než tritisíc ton materiálu

Do Šace smerovalo viac než tritisíc ton materiálu

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

Vlani spoločnosť U. S. Steel Košice prijala rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne, spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky, vrátane dopravy za symbolickú cenu, si starostovia mimoriadne cenia. Vlani dodala spoločnosť U. S. Steel Košice obciam a košickým mestským častiam, na základe ich požiadaviek, viac ako 61 600 ton umelého kameniva. Záujem o tento druh podpory neutícha. Dosvedčuje to aj skutočnosť, že v tomto roku si už samosprávy objednali ďalších vyše 80 tisíc ton materiálu z vysokopecnej trosky, pričom viac než polovica tohto množstva už putovala k svojim adresátom. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Rudolf Reštei, starosta susednej Mestskej časti Košice-Šaca s bezmála päť a pol tisíc obyvateľmi, vzdialenej od fabriky len asi jeden kilometer, vraví, že pre obec znamená dodávka umelého hutného kameniva z vysokopecnej trosky, ktorá disponuje potrebnými atestmi a certifikátmi, veľkú pomoc. Šaca tak mohla pri realizácii rozvojových akcií nahradiť drahšie výrobky prírodného pôvodu. K susedom smerovalo z košickej oceliarne viac než tritisíc ton umelého kameniva.

"V prvej etape sme kamenivo použili pri opravách všetkých komunikácií v záhradkárskej lokalite Viničky, potom aj na Lúčnej ulici, kde sme sa zamerali na realizáciu veľkej rekonštrukcie chodníka pre peších smerom k nemocnici. Pôvodne malo ísť len o jeho bežnú opravu, ktorú si vynútila rekonštrukcia plynovodov v tejto časti obce, no po osadení rúr sa vytvorila ryha a chodník sa začal rozpadávať. Dohodli sme sa teda, že ho celý obnovíme. Všetky vrstvy pôvodného chodníka sme museli vybrať, aby sme zabezpečili potrebný spád, keďže voda predtým už zatekala do dvorov a záhrad rodinných domov. Práve tu sme zužitkovali najväčší podiel z dodávky umelého kameniva od U. S. Steel Košice. Tvorilo podkladovú vrstvu pod betón a asfalt na vyše päťsto metrovom úseku chodníka, ktorý sme potom opatrili aj obrubníkmi," konkretizoval starosta Rudolf Reštei.

V Šaci si umelým kamenivom pomohli aj pri zimnej údržbe ciest a komunikácií. "Poslúžilo nám ako posypový materiál," konštatoval starosta a pridal i ďalšie akcie v Šaci, pri realizácii ktorých našiel a i v budúcnosti nájde tento produkt svoje využitie. Patrí k nim napríklad oprava cestnej komunikácie v Ludvikovom Dvore, vybudovanie ciest v rámci druhej a tretej etapy individuálnej bytovej výstavby na Nemešániho ulici či vybudovanie parkoviska s dvadsiatimi štyrmi parkovacími miestami pri obytnom dome Metalurg a rozšírenie ďalšieho parkoviska o dvanásť miest na Železiarenskej ulici.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...