Vyhľadávanie:

Do you speak English?

Do you speak English?

O desať rokov sa budú angličtinu učiť dve miliardy ľudí na celom svete

Do you speak English? Hovoríte anglicky? Prieskumy British Council poukazujú na to, že v priebehu najbližších desiatich rokov sa začnú angličtinu učiť dve miliardy ľudí na celom svete. Je to tak. Aktívna znalosť tohto jazyka, s ktorým sa už dnes dohovoríte všade, otvára našim plánom, či už v pracovnom alebo osobnom živote, dvere dokorán. Spoločnosť U. S. Steel Košice investuje ročne nemálo finančných prostriedkov do jazykovej prípravy svojich zamestnancov. Angličtinu v rôznych kurzoch, či už individuálnych alebo skupinových, vstrebávajú železiari na rôznych pracovných pozíciách, kategóriu R nevynímajúc. Darí sa im? A čo na to lektori? Oslovili sme prvých aj druhých a položili im osve otázky. A tu sú ich odpovede:

· Ako vám ide angličtina?

Ján ŠVANTNER, Riadenie kvality
"Myslím si, že na to, čo mi treba, pomerne dobre. Učím sa angličtinu už piaty rok, nie však súvislo, boli medzitým aj prestávky. Moja motivácia je jednoznačná. Pracujem predsa vo firme, kde sa angličtina vyžaduje. Je to nevyhnutná súčasť potrieb pre prácu. Napokon, aj v súkromí sa angličtina zíde. Patrím ku generácii, ktorá v mladosti nemala motiváciu učiť sa cudzí jazyk. Mladí ľudia si viac pamätajú. Nám to zasa dáva viac práce. Vidím to na dcére, vie po anglicky, francúzsky i taliansky."

Jozef REPKO, Riadenie kvality
"Navštevujem kurz anglického jazyka tretí rok, najprv k nám chodili lektori priamo na pracovisko, teraz sme mimo podniku. V škole som sa učil angličtinu iba rok. Mne konkrétne ide skôr o rozširovanie slovnej zásoby. Slovíčka si treba stále opakovať, dookola precvičujeme gramatiku. V práci angličtinu potrebujem. Mojím nadriadeným je Američan, chodia k nám konzultanti z USA. Dorozumieť sa viem, skôr sa mi treba zdokonaliť v technickej angličtine. Moje vedomosti mi pomohli, keď som bol na týždeň v Amerike. Človek tam musel prekonať jazykovú bariéru a komunikovať v angličtine."

Peter JACKO, DZ Expedícia
"To je asi otázka pre lektora... Ale, ide to. Vďaka súčasnej lektorke, ktorá je perfektná. V čom je dobrá? Vie podať látku, štýlom výuky vie zaujať poslucháča, hodiny nie sú stereotypné, na každej je niečo nové. Angličtinu sa učím už dlhšie, začal som ešte na jazykovej škole, ale potom nastalo dosť veľké vákuum až pokým som neprišiel pracovať do bývalých Východoslovenských železiarní. Znalosť tohto jazyka sa ukázala byť potrebná. Po individuálnej i profesnej stránke, v mojom prípade najmä čo sa týka zdokonaľovania sa v angličtine a rozširovania slovnej zásoby. Bežnú konverzáciu zvládam, zdokonaliť sa mi však treba v odbornej terminológii."

· Dá sa naučiť cudzí jazyk v každom veku?
· Máte svoj recept na rýchle a efektívne zvládnutie angličtiny?


Radka GARDOŠOVÁ, lektorka
"Starším to ide trocha pomalšie, no na druhej strane, majú už odrastené deti a doma možno viac času, môžu sa teda cudziemu jazyku viac venovať. Intenzívny, aspoň polročný kurz, či pracovný pobyt v Anglicku alebo USA, je určite najrýchlejšou a najefektívnejšou cestou či metódou, ako zvládnuť angličtinu. Kurz tu doma by mal byť aspoň dvakrát v týždni. A okrem toho, že ho treba pravidelne navštevovať, odporúčam venovať sa jazykovej príprave aj doma, využívať každú možnosť konverzácie s kolegami na pracovisku, navzájom sa preskúšavať, počúvať cestou do práce nejakú kazetu, občas si pozrieť film v angličtine..."

Katarína LACUŠKOVÁ, lektorka
"V našich ľuďoch sú dosť veľké bloky. Akoby sa báli prejaviť a tiež toho, že sa zosmiešnia, ak povedia niečo nedobre. Nemusí to byť pravda, ale je to v nich. Tiež strach z toho, že ich iní budú považovať za menejcenných kvôli tomu, že niečo nevedia správne vysloviť alebo povedať tak, ako ich náprotivok pri diskusii. A čo sa týka efektívnosti? Ja tvrdím jedno - okrem účasti na kurzoch treba čítať v angličtine články a rôzne materiály, ktoré nás zaujímajú, používať tento jazyk vždy, keď sa to dá. Nie sú stále príležitosti na to, aby človek vycestoval vonku, nevychádza mu to z rôznych dôvodov. Ja som presvedčená, že sa jazyk dá naučiť aj tu, a to viac, než len jeho základy. Myslím si, že vek na zvládnutie angličtiny nemá ten najväčší vplyv. Súvisí to, ako som už spomínala, s blokmi a zaťažením človeka. Či už v práci alebo v osobnom živote, so schopnosťou učiť sa a pracovať s textom. Ale je tiež pravda, že v mladšom veku má človek mozog zaťažený menej a vie sa skôr uvoľniť. Vidím to na deťoch, ktoré tiež učím."

Drahomíra MARJOVÁ, lektorka
"Môžem povedať, ako som sa začínala učiť angličtinu ja. Venovala som jej okrem školy ešte takých dvadsať minút denne. Niekedy je toho asi príliš veľa, ale využívala som každý možný čas. Napríklad aj pri čakaní na električku. Ide najmä o to, aby si človek neustále opakoval slovíčka a pribaľoval k nim nové a nové. Inak ich zabudne. Záleží však od toho, koľko má človek voľného času a koľko z neho venuje cudziemu jazyku. A vek? Mne samej sa lepšie učilo, keď som bola študentkou. Nemali sme v podstate nič na práci len sa učiť. Mojím ďalším receptom je ísť do zahraničia. Aspoň na dva či tri mesiace. A najlepšie je pracovať tam. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Robila som totiž dva roky na výletnej lodi v kolektíve ľudí z celého sveta. Konverzovali sme iba v angličtine. Mne osobne to dalo veľmi veľa."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...