Vyhľadávanie:

Dobrá správa pre Košice

Dobrá správa pre Košice

Do priemyselného parku Pereš mieri významný zahraničný investor

Podpísaním memoranda potvrdila francúzska nadnárodná skupina VALEO Security Systems v pondelok 31. januára 2005 svoj záujem investovať v priemyselnom parku Košice - Pereš. Spoločnosť, ktorá sa zaoberá výrobou súčiastok, integrovaných systémov a modulov pre automobilový priemysel, investuje do založenia závodu 16,4 milióna EUR, čo v prepočte predstavuje 630,3 milióna korún. Malo by tu vzniknúť 700 nových pracovných miest.

Primátor Košíc Zdenko Trebuľa považuje podpísanie memoranda za veľmi významný okamih. "Príchod prvého investora do priemyselného parku, ktorý pripravuje mesto Košice, je výsledkom veľmi intenzívnej a korektnej spolupráce so štátnou agentúrou SARIO, Ministerstvom hospodárstva SR i Centrom ekonomického rozvoja U. S. Steel Košice," povedal. Dodal tiež, že mesto vážne rokuje s viacerými ďalšími investormi. Priemyselný park Košice-Pereš má rozlohu 190 hektárov, francúzsky investor by mal obsadiť šesť hektárov.

Generálny manažér regionálneho rozvoja U. S. Steel Košice a výkonný riaditeľ EDC Juraj Augustín taktiež neskrýva svoju radosť: "Sme veľmi radi, že naša viac ako ročná práca pri presviedčaní reprezentantov spoločnosti VALEO Security Systems, ako aj ich šéfov z materskej firmy VALEO, ktorí s nami taktiež komunikovali, dostala podpísaním Memoranda o porozumení konkrétnu podobu v oblasti, kde naše Centrum ekonomického rozvoja - Economic Development Center (EDC) už nemôže substituovať štát a jeho inštitúcie. Náš malý, ale efektívne a zanietene pracujúci, tím pomohol Francúzom v mnohých oblastiach a napomohol im naštartovať aj terajšiu "brownfield" investíciu (na hnedej lúke) v priemyselnom areáli na Južnej triede v Košiciach. Samozrejme sme im asistovali aj pri hľadaní vhodnej lokality a vyjednávaní podmienok pre investíciu na zelenej lúke po celom území východného Slovenska.

Zo začiatku to bolo veľmi ťažké, pretože terajšia priorita vlády SR, Ministerstva hospodárstva SR a jeho agentúry SARIO, podporovať východ Slovenska, respektívne málo rozvinuté regióny, mala iné kontúry. Určite si pamätáte otvorený list primátorov a županov miest Košice a Prešov adresovaný takto pred rokom ministrovi hospodárstva, poukazujúci na potrebu podpory východného Slovenska aj centrálnymi orgánmi. A preto som veľmi rád, že sme naším cieleným postupom získali pre priťahovanie investorov na východ Slovenska ďalších členov nášho "tímu" aj v Bratislave. Spoločným úsilím nás všetkých prichádzajú investori skôr ku konečnému rozhodnutiu realizovať svoje plány na východe Slovenska. Podpora spoločnosti U. S. Steel Košice, jej vedenia, cielená práca nášho EDC pri priťahovaní zahraničných investorov po rokoch namáhavej, ale aj zaujímavej práce, postupne dostáva potrebnú formu - existenciu nových investorov a nových pracovných príležitostí pre východ Slovenska."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...