Vyhľadávanie:

Dobrovoľníčkou roka Dagmar Kredatusová

Dobrovoľníčkou roka Dagmar Kredatusová

Prezident firmy George F. Babcoke na stretnutí s vybranými účastníkmi podujatia U. S. Steel pre Košice

Neváhajú darovať svoj voľný čas a sily v prospech iných, pomáhať tam, kde treba. Bez nároku na odplatu... Nevynechali ani jeden z doterajších ročníkov dobrovoľníckych dní košických oceliarov. Ani tie tohtoročné, májové. Viacerým jedna aktivita nestačila. Ochotne sa zapojili do Hutníckej kvapky krvi a na druhý deň priložili spolu s ostatnými, či už s robotníkmi, technikmi, manažérmi, kolegami alebo reprezentantmi neziskových organizácií, ruky k dielu. Jedni v geriatrickom ústave, iní v zoologickej či botanickej záhrade, ďalší v autistickom centre, škole pre hendikepované deti, útulku pre zvieratá... Pred niekoľkými dňami prijali pozvanie prezidenta U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka na neformálny obed. Bol ich rovný tucet - Dagmar Kredatusová z DZ Radiátory a rúry, Eva Svrčeková z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, Ján Geleneky a Marián Grúň z útvaru Generálneho právneho zástupcu, Štefan Vojtko z úseku GM pre dane, Zoltan Baksay, generálny manažér pre technický servis zákazníkom, Eva Koneracká z oddelenia účtovanie a prenájom majetku, Viera Verešová z Dopravy, Vladimír Molčák, generálny manažér pre dane, Michal Tančák z Realizácie stavieb, Peter Mojžiš z Teplej valcovne i Róbert Tuschl z Energetiky. Spolu so svojím hostiteľom, ale i viceprezidentmi Patrickom J. Mullarkeyom, Martinom Pitorákom a Vladimírom Jackom, generálnym právnym zástupcom Josephom A. Napolim a odborovým predákom Mikulášom Hintošom, diskutovali po krátkom filmovom dokumente z ostatného podujatia U. S. Steel pre Košice nielen o tom, čo ich k dobrovoľníctvu vedie. Zaspomínali si na posledné brigády, zamýšľali sa nad ďalšími možnými aktivitami...

"Chcem sa poďakovať vám a pri tejto príležitosti aj všetkým ostatným našim kolegom za podporu a pomoc počas dobrovoľníckych dní i za to, že ste sa rozhodli darovať svoj voľný čas, ktorý má pre každého veľkú hodnotu. Účasť bola v tomto roku veľmi vysoká. Vidieť, že sa tento náš projekt stále, rok po roku, vyvíja. Dôkazom je aj to, že sa doňho zapája tiež mesto i samotný primátor. Som presvedčený o tom," prihovoril sa svojim hosťom prezident, "že naše dobrovoľnícke dni poslúžia ako príklad aj pre iné firmy a komunity v tomto regióne. Vaša pomoc, či už počas tohtoročného podujatia alebo v tých predchádzajúcich, dáva určitý obraz o našej firme aj navonok. Najmä to, že nám na našom okolí, komunite, ktorá tu žije, záleží a že s ňou chceme spolupracovať. "

Z hľadiska podpory komunity i organizácií, ktoré si nemôžu pomôcť sami, má dobrovoľníctvo, podľa Mikuláša Hintoša, veľký význam. "Vidieť po sebe po takýchto akciách kus roboty, je nesporne dobrý pocit." Spolu so svojimi kolegami, odborármi, prišiel pomôcť zveľadiť priestory Autistického centra Rubikon a presvedčil sa, že odborné a zručné ruky remeselníkov by sa tam zišli ako soľ. "Skúsime v budúcnosti zmobilizovať odborníkov na niektoré práce," prisľúbil.

Marián Grúň určite aj za všetkých svojich kolegov z právneho útvaru, ktorí sa spoločne, ako tím, zúčastňujú na dobrovoľníckych podujatiach už pravidelne, poznamenal, že brigáda pre nich neznamená len samotnú robotu. "Je to skutočne niečo, čo kolektív ešte viac stmeľuje. Ide aj o zábavu, pri ktorej sa však urobí kus práce, ktorá zasa urobí radosť mnohým ďalším ľuďom." Dagmar Kredatusová patrí k skalným dobrovoľníkom. Zapája sa do Hutníckej kvapky krvi, mimochodom k darcovstvu priviedla aj svojho syna a niektorých kolegov, pomáha pri rôznych firemných charitatívnych aktivitách... Ako dobrovoľníctvo vníma? "Človek niečo od života, firmy, ľudí, dostane a mal by to vrátiť. Aj napríklad formou pomoci iným." Rovnaký názor má i Eva Koneracká, ktorá si pochvaľuje atmosféru na brigádach. Kvituje, že na niektoré miesta možno priviesť aj deti. "Napríklad do ZOO. Deti sa tu môžu nielen pohrať, kým my pracujeme, ale aj vidieť, aké dôležité a prospešné je navzájom si pomáhať."

Prihlásiť sa na aktivitu do botanickej záhrady už Vladimír Molčák nestihol. Miesta už boli obsadené, Hutnícku kvapku krvi si však nenechal ujsť. Podľa jeho názoru by sa dobrovoľníkov z radov hutníkov zišlo viac. Sám chce v budúcnosti takéto aktivity viac propagovať. "Aj keď chápem, že najmä ľudia, ktorí bývajú v okolitých obciach, majú problém nájsť si voľný čas..." Michal Tančák so Štefanom Vojtkom darovali krv, na druhý deň pomáhali v botanickej záhrade. Zjavne majú pre podobné akcie pochopenie. "Mohli by byť aspoň štyrikrát do roka," poznamenal so smiechom Š. Vojtko. Róbert Tuschl i Peter Mojžiš sa dobrovoľného darcovstva krvi nemienia vzdať. Práve naopak. "Verím, že už v tomto roku, rovnako ako pán viceprezident Vladimír Jacko, aj ja dosiahnem päťdesiaty odber," prezradil R. Tuschl, ktorého nezriedka kontaktujú s prosbou o pomoc z obidvoch košických transfúzok.

Pomerne často vo chvíľach voľna by mohli návštevníci útulku pre zvieratá vidieť v jeho priestoroch Evu Svrčekovú. Pomáhať chodí najmä cez víkend, teší ju, ako sa útulok mení k lepšiemu. Oceňuje najmä partnerstvo USSK, mesta Košice a SOŠ Košice-Šaca pri zveľaďovaní jeho areálu. "Celé zariadenie v podstate funguje na dobrovoľnej práci aktivistov. Zíde sa tu naozaj každá pomoc. Preto nás napríklad veľmi potešilo, keď sa nedávno v útulku z autobusu vyrojilo vari tridsať študentov zo Šace, ktorí sa s chuťou pustili do likvidácie nepotrebného haraburdia. Robotu, ktorú by zopár ľudí robilo niekoľko dní, oni zvládli za hodinu..." Dopravárka Viera Verešová stručne vraví, že sa do dobrovoľníckych aktivít zapája z jednoduchého dôvodu: "Mám z toho dobrý pocit." Nesporne rovnako je na tom aj Ján Geleneky, ktorý so svojimi kolegami pomáhal v máji v botanickej záhrade. Oceňuje príležitosť na bližšie spoznanie svojich kolegov i nových ľudí. Za organizáciu dobrovoľníckych dní pochválil útvar Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Zoltan Baksay. A prišiel aj s nápadom, aby sa dobrovoľnícke aktivity rozšírili aj do obcí v susedstve firmy. "Je to vynikajúca možnosť na to, ako by sme komunite, v ktorej pôsobíme, mohli niečo vrátiť." Zamestnancom Vonkajších vzťahov, osobitne riaditeľovi útvaru Jánovi Bačovi a Ľubomíre Šoltésovej, poďakoval za prípravu a koordináciu podujatia U. S. Steel pre Košice i George F. Babcoke. Na záver si všetci prezidentovi hostia prevzali ocenenenia. Súčasťou stretnutia, ako sa už stalo zvykom, bolo aj vyhlásenie Dobrovoľníka U. S. Steel Košice v roku 2010. Titul získala Dagmar Kredatusová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...