Vyhľadávanie:

Dohoda partnerov

Dohoda partnerov

Podpísali dodatok ku KZVS

V stredu 31. mája 2006 podpísali na pôde U. S. Steel Košice Dodatok č. 1 ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa uzavretej medzi OZ METALURG, OZ KOVO, Nezávislými kresťanskými odbormi Slovenska a Zväzom hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR (ZHŤPaG SR). K podpisu Emila Machynu, predsedu Rady OZ KOVO, pridali svoje podpisy predseda Výboru OZ METALURG Róbert Kulik, viceprezident NKOS Zväz KOVO - Metal Milan Tóth a prezident ZHŤPaG SR Anton Jura.

Obsah dodatku rieši doplnkové dôchodkové poistenie a náklady na pracovnú silu. Ak zamestnávateľ podpíše doplnkové dôchodkové poistenie s viacerými doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami, zamestnávateľ zaplatí príspevok len jednej z nich. Nárast priemerných mesačných nákladov na pracovnú silu sa zvýši u zamestnávateľa v priemere o minimálne 1100 korún za podmienok dohodnutých v podnikových kolektívnych zmluvách. Prezident ZHŤPaG SR Anton Jura považuje kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa napriek rôznym názorom za opodstatnenú, mala by však, uviedol, prezentovať rámcovú dohodu sociálnych partnerov a neriešiť problémy jednotlivých podnikov. "Na to sú podnikové kolektívne zmluvy," konštatoval. "V pôsobnosti Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR sú spoločnosti, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach, majú rôzne ekonomické postavenie a aj ich možnosti nárastov miezd a poskytovania sociálnych výhod zamestnancom sú rôzne."

S názorom mať jednu kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa súhlasil aj predseda OZ METALURG Róbert Kulik. "Nemáme námietky, myslíme si, že rozsah záujmov možno podchytiť do jedného dokumentu. Požiadavky odborárov sú väčšinou veľmi podobné a prípadné špecifiká možno zahrnúť do jednej zmluvy."

Dodatok nadobudol účinnosť dňom podpisu zmluvnými stranami a platí v roku 2006 pre U. S. Steel Košice, s.r.o., Refrako, s.r.o., Reliningserv,s.r.o. Košice, Carmeuse Slovakia, s.r.o., Slavec, ZSNP, a.s. Žiar nad Hronom, Slovalco, a.s. Žiar nad Hronom a OFZ, a.s. Istebné. Kolektívna zmluva vyššieho stupňa je aktuálna od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2007.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...