Vyhľadávanie:

Dojmy z Cassovie

Dojmy z Cassovie

V Galérii U. S. Steel Košice vystavuje výtvarníčka AnnMarie Adonyi

Košice si nemožno nezamilovať hneď na prvý raz. Tvrdia návštevníci mesta. Domáci nemôžu než súhlasiť. Mesto, najmä jeho historická časť, má magické čaro, ktoré aj rodení mešťania objavujú často po celý život. Atmosfére starých Košíc podľahla i výtvarníčka AnnMarie Adonyi, ktorá sprevádza svojho manžela - konzultanta Výskumu a vývoja v U. S. Steel Košice počas jeho pracovného pobytu v Košiciach. A to natoľko, že sa so svojimi obrazmi zážitkov rozhodla podeliť aj s verejnosťou. V Galérii U. S. Steel Košice si od minulého týždňa môžete pozrieť kolekciu jej koláží, ktoré vznikli počas uplynulých necelých dvoch mesiacov.

AnnMarie Adonyi sa narodila v rumunskej Oradei a vyštudovala odbor dizajn gobelínov a textílií na Akadémii výtvarných umení v Bukurešti (1979). Vystavovala v Rumunsku, Izraeli i USA, kde žije už viac ako dve desaťročia. Do Košíc prišla v zime, v polovici februára, čase, ktorý pre nás domácich, nebýva tým najmilším. Sneh a povestný košický vietor zvyčajne odrádzajú od prechádzok po Hlavnej ulici. AnnMarie však mesto vnímala aj cez túto prizmu ako niečo neobyčajné. Už len preto, že prišla z Texasu, kde o snehu veľa nevedia a kde aj pohľad na históriu má trochu odlišné dimenzie.

"Očaril ma najmä dóm a neviem sa naň vynadívať. Som šťastná, že z okien nášho bytu vidím katedrálu hneď len čo otvorím oči," vyznala sa zo svojich pocitov. "Každá košická pamiatka má svoj príbeh a ja sa pokúšam prepojiť ho s tým mojím, takže maľujem to, čo znamená pre mňa. Hádam každého kto má rád toto mesto inšpirujem a bude bádať, objavovať a tvoriť za seba."

Čo hľadať a čo nájsť v kolážach AnnMarie? Kurátorka výstavy Gabriela Haščáková vyzdvihla najmä výtvarníčkinu znalosť histórie Košíc, ktorá sa odráža v každom obraze. Dominantou kompozícií je dóm zasvätený Alžbete Uhorskej, dcére kráľa Ondreja II. Táto žena, hoci zomrela v roku 1231 vo veku necelých tridsať rokov, vošla do dejín ako samaritánka, ktorá urobila veľa dobrých skutkov pre chorých a chudobných. Štyri roky po smrti bola vyhlásená za svätú, čo v tých časoch nebolo obvyklé. Téma ženy sa objavuje v každej z vystavených prác výtvarníčky. Raz je to postava historická, inokedy súčasná, zasadená do rôzneho prostredia. Autorka v sebe nezaprela textilnú výtvarníčku. Textilné motívy, najčastejšie rôzne ornamenty, sa objavujú na každej z koláží - raz ako pozadie, inokedy ako rám.

Výstava AnnMarie Adonyi je v poradí dvadsiatou výstavou Galérie U. S. Steel Košice. Za účasti početných hostí, medzi ktorými boli vrcholoví manažéri U. S. Steel Košice a priaznivci výtvarného umenia, ju otvoril prezident spoločnosti David H. Lohr 6. apríla 2006.

Výstava je otvorená do 25. mája 2006 v pracovných dňoch od 8.00 do 15.30 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...