Vyhľadávanie:

Dokopy ich dala päťdesiatka vysokej pece

Dokopy ich dala päťdesiatka vysokej pece

Päťdesiate výročie zafúkania vysokej pece č.1 si vysokopeciari pripomenuli 27. mája 2015 aj stretnutím bývalých a súčasných členov vedenia divízneho závodu Vysoké pece. Na slávnostnej večeri v Doškoľovacom stredisku Medzev boli prítomní viceprezident U. S. Steel Košice pre výrobu Marcel Novosad, generálny manažér pre prvovýrobu Joseph H. Morey, dekanka Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Iveta Vasková, ako aj vysokopeciari z Třineckých železiarní, ArcelorMittal-u Ostrava a ďalší hostia.

Všetkých zúčastnených privítal riaditeľ DZ Vysoké pece Marek Jenčo. Po ňom sa slova ujal prvý riaditeľ závodu, dnes už 85- ročný Stanislav Zeť, ktorý si zaspomínal na obdobie začiatkov výroby surového železa v košických železiarňach. Riaditeľom závodu bol v rokoch 1963 až 1966. So zaujímavými zážitkami sa postupne podelili aj ostatní pamätníci. Účastníci stretnutia si tiež s hrdosťou zaspievali hutnícku hymnu. Celý večer sa niesol v dobrej nálade, spomínalo sa a spievalo pri zvukoch harmoniky. Pre každého bolo stretnutie po rokoch nezabudnuteľným zážitkom.

Vysoká pec č. 1 bola zafúkaná 1. júna 1965 o 21.30 hodine.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...