Vyhľadávanie:

Dom Bernardy Alby na Malej scéne

Dom Bernardy Alby na Malej scéne

Súťažte o vstupenky na premiéru najnovšej inscenácie činohry ŠDK

Činohra Štátneho divadla Košice siahla po hre španielskeho básnika, dramatika, divadelníka, ale i hudobníka, maliara, znalca španielskej literatúry, esejistu a kritika, zberateľa ľudových piesní a nadšeného propagátora kultúry španielskeho ľudu Federica Garcia Lorcu Dom Bernardy Alby. Inscenáciu uvedie v premiére na Malej scéne 30. novembra. Réžie sa zhostil Michal Náhlík.

· Čím vás oslovil F. G. Lorca a prečo práve Dom Bernardy Alby?
Pre každého režiséra, ktorý miluje na javisku emócie, je Lorca jedným z najlepších dramatických autorov. Každý jeho dialóg poskytuje režisérovi, ale najmä hercom, priestor na doslovné roztrhanie duše i srdca. A hoci jeho vety sú odeté v poetickom rúchu, ich nahota je nesmierne silná. A prečo práve Bernarda Alba? Odpoveď je veľmi jednoduchá - ponúkol mi ju umelecký šéf činohry ŠDK Jozef Úradník a ja som, po krátkom váhaní, ktoré som si vyhradil na obtelefonovanie celého môjho tímu - dramaturga, výtvarníčok scény a kostýmov, autora hudby - či idú do toho so mnou, na túto spoluprácu veľmi rád prikývol. Režírovať totiž v tejto komerčnej dobe Lorcu sa považuje za zázrak (alebo šialenstvo).

· Čo nájde v hre súčasný divák?
V poslednom čase mám šťastie na hry, ktoré sú síce z ďalekej minulosti, ale svojím spôsobom sú stále aktuálne. Či už to bola Medea (týždeň pred premiérou kdesi matka zavraždila päť detí), či už to bola Jej pastorkyňa (pár dní pred premiérou sa našlo dieťa v mrazničke...). A Bernarda Alba? O tom, ako väznili matky svoje deti v chlievoch a na povalách, iste už každý z nás počul - a nie raz! My však nie sme ich sudcovia. O tom naša hra nie je. Je o milujúcej matke, ktorej láska prerastá až do šialenstva. Mimochodom, Dana Košická je v skutočnosti skvelá matka. Desiate počas skúškového obdobia nerobila len svojej dcére, ale aj mne (úsmev).

· Myslíte si, že typové zloženie ženskej časti súboru vyhovuje postávam hry?
Neviem, či narážate na kvality ženskej časti hereckého súboru alebo na fakt, že v úlohe jednej z dcér sa predstaví muž. Odpoveď je veľmi jednoduchá. Keby súbor nemal herečku, ktorá by zahrala Bernardu Albu, tak by ju v živote nemohol zaradiť na repertoár. Košice majú našťastie Danu Košickú. A k tomu mužovi... Keďže sme hru presunuli do "bližšie nešpecifikovanej súčasnosti", inšpirovali sme sa ďalším slávnym Španielom. A to Pedrom Almodóvarom - filmovým režisérom. Vo svojej tvorbe rieši sexualitu častejšie ako ktokoľvek iný. Po vzhliadnutí hry ma iste pochopíte.

Ak sa zapojíte do súťaže, môžete vyhrať vstupenky na budúcotýždňovú premiéru najnovšej inscenácie košickej činohry. Do žrebovania o 3 x 2 vstupenky zaradíme všetky korešpondenčné lístky so správnou odpoveďou na otázku: Ktorá herečka si zahrá Bernardu Albu? Nezabudnite lístky opatriť kupónom, pripojiť meno, priezvisko, adresu, osobné číslo a telefonický kontakt. Na odpovede čakáme do 26. novembra. Mená výhercov uverejníme 28. novembra.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...