Vyhľadávanie:

Domčeky pre odchovancov

Domčeky pre odchovancov

V areáli Domova sociálnych služieb na Opatovskej ulici otvorili objekty samostatného bývania

Od myšlienky zriadiť pre odchovancov Domova sociálnych služieb na Opatovskej ulici v Košiciach samostatné chránené bývanie neuplynul ani rok a pol, keď sa stala skutočnosťou. V utorok minulého týždňa, 30. novembra 2004, boli tri domčeky, ktoré v rekordnom čase "vyrástli" v areáli domova, slávnostne odovzdané do užívania.

"Realizácia celého projektu si vyžiadala náklady vo výške osemnásť miliónov dvestotisíc korún," informoval nás riaditeľ tejto sociálnej inštitúcie Ladislav Ósz. "Podarilo sa nám získať granty z Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ďalšie finančné prostriedky sme dostali, na základe zákona, zo štátneho rozpočtu. Výsledkom sú dve vilky a jeden domček s bezbariérovým vybavením pre telesne postihnutých, v ktorom sú štyri bunky švédskeho typu so špeciálne prispôsobenou spálňou a kúpeľňou. V každej z viliek bude bývať osem našich odchovancov." Otázka budúcnosti a perspektívy mladých ľudí, ktorí po dovŕšení dvadsiateho piateho roku veku musia domov, na základe zákona o sociálnej pomoci, opustiť, robí vrásky na čele vedeniu mnohých podobných inštitúcií na Slovensku. Veď nejeden odchovanec, či už telesne alebo mentálne postihnutý, nemá kam ísť, nevie sa sám o seba postarať. Najrizikovejšie sú tzv. štátne deti, ktoré v domovoch vyrastajú odmalička. V Košiciach dali ľuďom s takýmto osudom šancu, otvorili im prestupnú bránu do života.

"Domčeky poskytnú prechodné, nie stále bývanie," konštatuje Ladislav Ósz. "Pevne verím, že časom sa situácia zmení, nájdu si trvalé zamestnanie a zabezpečia si vlastné bývanie. Potom budú domčeky slúžiť zasa iným." Príprava na samostatný život bez závislosti od pomoci iných bude spočívať okrem iného aj v tom, že odchovanci domova si budú časť nákladov spojených s bývaním hradiť sami. Cieľom, podľa slov riaditeľa, je naučiť ich "narábať" s financiami.

"Chcel by som sa poďakovať sponzorom, na prvom mieste Christopherovi Navettovi, prezidentovi U. S. Steel Košice," povedal Ladislav Ósz počas slávnostného otvorenia chráneného bývania. "Ešte tu nič nestálo, no v minulom roku nám spoločnosť poskytla značnú finančnú sumu na zariadenie domčekov. Pán prezident nám teda veril. Ešte raz vrelá vďaka!"

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...