Vyhľadávanie:

Dreams and Teams

Dreams and Teams

Európa bez hraníc

Naše Gymnázium Alejová hostilo v uplynulých dňoch skupinu Angličanov z partnerskej školy Ashington Sports College, s ktorými spolupracujeme v medzinárodnom projekte Dreams and Teams. Pripravili sme pre nich bohatý program, ktorý začal prehliadkou Budapešti a potom i nášho mesta, "bobovaním" v Kavečanoch a "opekačkou" na Alpínke. Hlavným cieľom stretnutia však nebola zábava, ale zorganizovanie už jubilejného 10. ročníka a druhého spoločného športového festivalu pre deti. Hlavným poslaním projektu Dreams and Teams je totiž rozvoj medzinárodno - vzdelávacích vzťahov prostredníctvom športu.

Seriózna práca začala už v druhý deň návštevy ráno, keď naši anglickí hostia prišli k nám do školy, kde si najprv pozreli niekoľko prezentácií v ktorých sme im predstavili školu, mesto a región a našu doterajšiu prácu v projekte. Oni nám na oplátku tiež priblížili svoju školu a región. Poobede sme sa pustili do príprav festivalu, ktoré vlastne začali už týždeň vopred. Navzájom sme sa o nich, ale aj o svojich predstavách, informovali prostredníctvom internetu. Dalo nám veľa práce zdokonaliť disciplíny a dekorácie, vystihujúce každé stanovište, ale výsledok stál za to. Festival sa konal v detskom športovom areáli na Alejovej ulici v Košiciach 28. júna, deň pred odovzdávaním koncoročných vysvedčení a začal sa tradičným ceremoniálom s príhovorom. Tentoraz nielen v slovenčine, ale aj v angličtine. Hlavnou témou bolo cestovanie po Európe bez hraníc a jednotlivé súťaže predstavovali rôzne krajiny Európskej únie. Na festivale sa zúčastnilo sto detí, ktoré spoločne "cestovali" v desiatich zmiešaných družstvách pozostávajúcich z najmladších žiakov našej školy a žiakov zo Špeciálnej školy Vyšné Opátske. Našim cieľom bola ich integrácia a prekonávanie hraníc medzi zdravotne postihnutými deťmi a tými ostatnými.

Vo Veľkej Británii si deti mohli zastrieľať loptou do brány, v Holandsku hádzali včielky do tulipánov, v Lichtenštajnsku čakala krásna princezná s princom a úlohou bolo trafiť loptičky do opevneného hradu, v Taliansku mali nakŕmiť hladného Taliana, čím iným, ako pizzou, vo Švédsku ukázali svoje hokejové zručnosti, v Španielsku bolo najdôležitejšou úlohou skoliť zlého býka šípkami, vo Francúzsku postaviť čo najrýchlejšie vežu, ktorá by sa dala porovnávať z Eiffelovou, v Rumunsku na nich striehol knieža Drakula a jeho hula - hop kruh. A nesmieme zabudnúť na Slovensko, kde sa deti zahrali na ovečky a dali si menšie preteky. Na každom stanovišti stál jeden slovenský člen organizácie a jeden anglický, s ktorým si naši malí cestovatelia mohli precvičiť svoje jazykové zručnosti v angličtine. Na záver sme vyhodnotili všetky družstvá a koniec nám spríjemnil tanečný pár, ktorý predviedol slovenské ľudové tance, a tým priblížil anglickým hosťom našu kultúru. Všetky deti získali za odmenu za svoje výkony od našich sponzorov pekné ceny, z ktorých mali veľkú radosť. Ale asi najdôležitejšie pre nich aj pre nás bolo, že sa dobre bavili.

My sme boli šťastní, že prvá návšteva našich kamarátov z Anglicka dopadla na výbornú. To sa nám podarilo aj vďaka sponzorom, ktorí nám ochotne pomohli. Mestská časť Košice IV nám zadarmo poskytla priestory ich krásneho renovovaného areálu, DPMK k nám dopravil autobusom súťažiacich z Vyšného Opátskeho a U. S. Steel Košice nám pomohla uhradiť náklady spojené s ubytovaním našich anglických hostí v Košiciach. Srdečná vďaka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...