Vyhľadávanie:

Druhí najlepší v Európe

Druhí najlepší v Európe

Účastníci súťaže Virtual Steelmaking Challenge na obede s prezidentom Davidom J. Rintoulom

Poznáte dvadsaťštyrihodinovú súťaž Virtual Steelmaking Challenge? Už sme o nej písali... Beží na internete, na stránke www.steeluniversity.org. Raz ročne. Víťazom sa stáva ten, kto vyrobí železo a následne oceľ pri čo najnižších nákladoch. Do jej šiesteho ročníka, ktorý sa uskutočnil z utorka 15. novembra 2011 na stredu 16. novembra 2011, sa na celom svete zapojilo šesťstopäťdesiat študentov metalurgie a mladých inžinierov v oceliarskom priemysle z dvadsiatich piatich krajín sveta.

Zaujímavé čísla, však? Pridáme aj ďalšie. Spomínaní súťažiaci sa v súťaži pokúšali uspieť 34 259 pokusmi. Najviac, až 21 065 bolo z oblasti priemyslu. Najsúťaživejší boli opäť Číňania s 13 760 pokusmi a súťažiaci s Taiwanu s 12 779 pokusmi. Po prvýkrát v svojej histórii mala súťaž nové pravidlá. Už nešlo o jednokolové zápolenie s jedným víťazom v študentskej kategórii a jedným v priemyselnej kategórii, tak ako po minulé roky. Tentoraz je to iné. Víťazi prvého kola súťaže v kategóriách Severná Amerika, Latinská Amerika, Európa, Stredný Východ a India a Afrika a Východná Ázia postupujú podľa pravidiel do druhého kola, ktoré sa má uskutočniť vo februári 2012 v Bruseli.

Na neľahkú úlohu - hájiť farby U. S. Steel sa podujali mladí inžinieri za oceánom i na starom kontinente, v Košiciach. A počínali si viac než dobre. Je zrejmé, že o talentovaných a šikovných inžinierov nemá naša spoločnosť núdzu. Zástupcovia U. S. Steel v Severnej Amerike získali prvé miesto, náš košický tím v kategórii Európa zasa skvelé druhé miesto. So špeciálne upravenou verziou simulácie výroby železa vo vysokých peciach a následne ocele v kyslíkových konvertoroch sa popasovali v dvojčlenných tímoch Ladislav Karaffa a Marcel Piko, obaja z divízneho závodu Oceliareň, Martin Kristiňák z divízneho závodu Koksovňa, Ondrej Tóth z divízneho závodu Studená valcovňa a Lukáš Galeštok a Róbert Hegedüš z divízneho závodu Energetika. A práve energetikovi Róbertovi Hegedüšovi a koksárovi Martinovi Kristiňákovi sa darilo najviac. Medzi Európanmi obsadili veľmi peknú druhú priečku. Všetci šiesti prijali minulý týždeň vo štvrtok, 15. decembra 2011, pozvanie prezidenta U. S. Steel Košice Davida J. Rintoula na neformálny obed, na ktorom sa zúčastnili aj viceprezident pre výrobu Mark G. Tabler, viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák a generálny manažér pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Milan Polča.

"Gratulujem k vášmu veľmi dobrému umiestneniu v medzinárodnej súťaži," prihovoril sa mladým inžinierom prezident David J. Rintoul. "Je to vynikajúca reprezentácia našej spoločnosti. A zároveň naša adekvátna odpoveď na to, že robíme všetko preto, aby aj naša technológia, ktorú používame, bola tá, ktorá patrí k špičkovým. Vysoko si cením váš výkon a všetkým vám k nemu blahoželám. Som veľmi rád, že takí šikovní mladí ľudia ako vy prichádzajú do fabriky, lebo práve na ich pleciach je jej budúcnosť."

"Škoda, že sa počas súťaže na poslednú chvíľu menili pravidlá. Nečakali sme to. Mohli sme byť ešte lepší," uviedol Róbert Hegedüš skúsenosť, ktorú potvrdili aj ostatní. Napriek tomu, v doterajšej histórii účasti košických hutníkov v súťaži sa takýto výsledok nikomu nepodaril.

Diskusia, ktorá prebiehala počas obeda, sa niesla v osvedčenom duchu. Prezidentovi hostia pohovorili čo to o sebe, o odbore, ktorý vyštudovali, mimochodom, všetci sú absolventmi Technickej univerzity v Košiciach, bavili sa o témach svojich diplomových prác, projektoch, na ktorých sa podieľajú, aj o tom, kde a na akých pozíciách pracujú i čomu sa venujú vo svojom voľnom čase.

Reč sa točila aj okolo najdiskutovanejšej problematiky - bezpečnosti práce. Prezidenta zaujímalo, ako sa jeho hostia s touto otázkou na pracovisku vysporiadali, aké sú ich skúsenosti z práce s kolegami, či si atribúty bezpečnej práce prenášajú z pracoviska aj do domáceho prostredia. Podľa mladých inžinierov ich kolegovia na bezpečnosť na pracovisku dbajú, aj keď niektoré novinky zopár ľudí prijíma ťažšie. "Nakoniec však uznajú, že je to pre ich dobro," potvrdil Lukáš Galeštok.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...