Vyhľadávanie:

Dubáky ako z lesa

Dubáky ako z lesa

Pastva pre oči na trhu tradičných remesiel

Rezbár

Do oficiálneho začiatku trhu tradičných remesiel, ktorý sa stal už pravidelnou súčasťou osláv Dňa mesta Košice, ostávalo v nedeľu ešte pol hodiny, no na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne sa už hrčilo množstvo ľudí, ktorí si so záujmom prezerali nielen exponáty v jednotlivých stánkoch, ale i prácu zručných majstrov priamo pod holým nebom.

Museli ste obdivovať šikovné ruky Janky Močiakovej z Ordzovian, ktorá tu zastupovala levočských košikárov, Igora Macáka za hrnčiarskym kruhom, či rezbára Jána Krajčiho, bývalého zamestnanca U. S. Steel Košice. Práve pri ňom sa pristavovalo najviac zvedavcov. Pozornosť pútali traja králi z jedného kusa lipového dreva, ale aj všakovaké výjavy zo života svätých, zvieratká, ba dokonca i perfektne vypracované dary prírody - dubáky i kozáky. "Venujem sa aj hubárčeniu," zareagoval na záujem divákov, ktorí ho pozorovali pri práci na ďalšej drevenej soške, "a tu je výsledok." Vyzerali naozaj ako skutočné. Tvarom i zafarbením.

Trh tradičných remesiel spojený s ukážkami výroby i predajom výrobkov, na ktorom sa predviedlo trinásť remeselníkov, bol naozaj pastvou pre oči. Kto v nedeľu dopoludnia k Dolnej bráne prišiel, určite neoľutoval. Perfektnú atmosféru dopĺňalo vystúpenie súborov národnostných menšín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...