Vyhľadávanie:

Džez v americkom centre

Džez v americkom centre

V apríli si ľudia v Spojených štátoch každoročne pripomínajú džez, ako jeden z pokladov svojho kultúrneho dedičstva. InfoUSA centrum pri ŠVK v Košiciach pri tejto príležitosti pripravilo pre študentov Gymnázia sv. Tomáša Akvinského (GTA) podujatie, na ktorom sa mohli bližšie oboznámiť s týmto hudobným žánrom a tiež sa dozvedieť základné informácie o InfoUSA centre a možnostiach, ktoré svojim členom ponúka.

Len málo študentov spomedzi tých, ktorí sa zúčastnili na tomto netradičnom stretnutí, dovtedy počuli slávnu trúbku Louisa Armstronga, očarujúci hlas Ethel Waters, či šľachtica medzi džezmenmi Dukea Ellingtona. Hity, ktoré už dávno neobsadzujú priečky hitparád, ožili z nahrávok, aby študentov GTA potešili a priblížili im príbeh jedinečného hudobného umenia.

Známy americký producent Ken Burn v jednom príhovore povedal, že džez je hudbou Ameriky, ktorá sa zrodila v dialógu a v nikdy sa nekončiacom vyjednávaní. Vo vyjednávaní medzi tými, ktorí majú veľa a tými, ktorí nemajú nič. Tými, ktorí sú šťastní a tými, ktorí sú nešťastní. Vyjednávaní medzi čiernymi a bielymi, mužmi a ženami.

Džez je jedinečné umenie, ktoré odmeňuje individuálny prejav, no zároveň vyžaduje oddanú spoluprácu hudobníkov. Interaktívna hodina ponúkla stredoškolákom popri stretnutí s džezom aj možnosť uplatniť svoju znalosť angličtiny a tiež nadobudnúť skúsenosť s vyhľadávaním špecifických informácií.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...