Vyhľadávanie:

Ekotopfilm v Bratislave sa skončil, Košičania sa majú na čo tešiť

Ekotopfilm v Bratislave sa skončil, Košičania sa majú na čo tešiť

GRAND PRIX: ZRODENÝ PRE LIETANIE

Ponúknuť divákom najnovšiu svetovú filmovú tvorbu zameranú na trvalo udržateľný rozvoj, zaujať, informovať, zvýšiť záujem verejnosti o svet okolo nás, upozorniť na to, aký je a najmä aký bude, bolo cieľom v poradí už 34. ročníka medzinárodného festivalu Ekotopfilm 2007, ktorý sa minulý týždeň uskutočnil v Bratislave a ktorého generálnym partnerom bola spoločnosť U. S. Steel Košice.

Organizátorom tohto prestížneho podujatia, ktoré je od roku 1992 aj súťažnou prehliadkou vybraných filmov, sa podarilo aj v tomto ročníku zhromaždiť to najlepšie a najnovšie nielen z domácej, ale najmä zahraničnej svetovej tvorby. Medzinárodná porota, ktorej predsedal Bruce L. Bucklin z USA, nemala jednoduchú úlohu. Počas piatich dní si pozrela a vyhodnotila 113 súťažných programov, ktoré v súlade so štatútom Ekotopfilmu vybrala výberová komisia zo 156 filmov prihlásených do súťaže. Kategórií, v ktorých sa uchádzali o hlavnú cenu, bolo sedem - populárno-vedecké, prírodopisné a prírodovedné, dokumentárne, vzdelávacie, publicistické, videoklipy a filmy pre deti a mládež.

V piatok, 26. októbra, dopoludnia sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca za účasti predstaviteľov vlády, zástupcov veľvyslanectiev v SR a hostí z hospodárskeho, spoločenského a kultúrneho života uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov, na ktorom nechýbal ani zástupca U. S. Steel Košice, generálny manažér pre environment Tibor Duchonovič. Grand Prix Ekotopfilm 2007 a Cenu vlády SR získal taliansky film Zrodený pre lietanie režiséra Marca Visalberghiho. Hlavná cena v kategórii A - populárno-vedecké - veda a technika - Cena spoločnosti U. S. Steel Košice poputovala do Rakúska režisérovi Steve Nichollsovi za film Zázrak pohybu. Porota ďalej udelila osemnásť ďalších cien vrátane jedného čestného uznania.

Košičania sa majú na čo tešiť. Už o necelý mesiac, od 20. do 22. novembra 2007, budú mať príležitosť, tak ako Bratislavčania, pozrieť si to najlepšie z festivalových projekcií a vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá pritiahla toto podujatie aj do nášho mesta, zúčastniť sa aj na sprievodných akciách. O tom, ktoré to budú, budeme informovať.

VÍŤAZNÉ FILMY

GRAND PRIX EKOTOPFILM 2007- Cena vlády Slovenskej republiky, Zrodený pre lietanie, Taliansko Cena prezidenta Slovenskej republiky, Tepuy, Slovenská republika
  • Hlavná cena v kategórii A - populárno-vedecké - veda a technika - Cena U. S. Steel Košice, Zázrak pohybu, Rakúsko
  • Hlavná cena v kategórii B - prírodopisné, prírodovedné, Príroda: Kráľovná stromov, Spojené štáty americké
  • Hlavná cena v kategórii C - dokumentárne, Búrky, záplavy, horúčavy, Spolková republika Nemecko
  • Hlavná cena v kategórii D - vzdelávacie, inštruktážne, výchovné, Cesta vody - Everglades - Nádej sa vracia, Spojené štáty americké
  • Hlavná cena v kategórii E - publicistické, Ropný poplach v západnej Sibíri, Spolková republika Nemecko
  • Hlavná cena v kategórii F - videoklipy, hrané, hudobné, reklamné, Chladnička, Česká republika
  • Hlavná cena v kategórii G - pre deti a mládež, Bionika - Technológia z prírody, Spolková republika Nemecko

ZÁZRAK POHYBU
Cenu U. S. Steel Košice získalo dielo rakúskeho režiséra Steve Nichollsa

Väčšina živočíchov, ba dokonca aj rastlín, sa pohybuje. Dokážu plávať, chodiť, behať, lietať, a to mnohými spôsobmi. Film režiséra Steve Nichollsa divákom ukazuje, ako nachádzajú dizajnéri lietadiel, áut a robotov inšpiráciu v prírode. Biomimetika však nie je len kopírovanie prírody, ide v nej o pochopenie princípov, ktoré stoja za jej úspechom a o ich využití novými a prekvapujúcimi spôsobmi. Film, ktorý získal hlavnú cenu v kategórii A - populárno-vedecké - veda a technika, Cenu spoločnosti U. S. Steel Košice, ponúka jedinečný zážitok. Ukáže vám, prečo žraloky plávajú tak rýchlo, ako lietajú muchy, ako hladko lezú gekony po skle a ako supy dokážu pomôcť pri stavbe novej generácie lietadiel.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...