Vyhľadávanie:

Empatia a ochota pomáhať tam, kde treba, železiarom nechýbajú

Empatia a ochota pomáhať tam, kde treba, železiarom nechýbajú

V košickom Štátnom divadle sa uskutočnil vianočný benefičný koncert Stromček prianí

Už po ôsmy raz patrilo Štátne divadlo v Košiciach slávnostnému vianočnému benefičnému koncertu spoločnosti U. S. Steel Košice Stromček prianí, ktorým vyvrcholili jej celoročné charitatívne aktivity. Uskutočnil sa v piatok 6. decembra 2013 aj za účasti predstaviteľov spoločenského a kultúrneho života mesta, medzi ktorými nechýbali veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick, primátor Košíc Richard Raši a ďalší hostia.

Nádherná striebristá scéna s neodmysliteľným stromčekom a obrovitánskymi vianočnými guľami vo vzduchu, ktorá sa dokázala v priebehu niekoľkých sekúnd zmeniť na útulnú obývačku, citlivé príbehy, vystúpenia populárnych spevákov a neopomenuteľná radosť z obdarúvania pripravili pre divákov zážitok, na ktorý sa nezabúda. Prostredníctvom televíznej projekcie, popretkávanej piesňami umelcov, mohli všetci najprv nakuknúť nielen medzi deti v Detskom domove sv. Klementa Hofbauera v Podolínci a tešiť sa spolu s nimi zo zážitkov, ktoré počas roka spolu s košickými oceliarmi prežili. Kamera navštívila spolu s Kathleen Babcokovou, ktorá prevzala nad projektom Stromček prianí záštitu, aj tri z desiatich ťažko skúšaných rodín našich kolegov. Už vlani boli do projektu zaradení aj Ružičkovci. Mama Slávka a jej päť detí prišli v auguste minulého roka nečakane o manžela a otca, bývalého zamestnanca spoločnosti. Mladej vdove neostávalo nič iné, než sa postaviť na nohy a žiť pre deti. Dnes pracuje ako upratovačka v Steel Parku a uvažuje, že ponúkne ľuďom cvičenie v plachtách, čo je vlastne joga, pilates a gymnastika v jednom. Vraví, že za sedemnásť rokov práce v U. S. Steel-e nezažila toľko ako za posledný rok. Spolu s deťmi sa tešila napríklad z hokeja v Steel aréne, z úžasného zážitku z letu balónom, účasti na maliarskom plenéri v Medzeve, minimaratónu... Obecenstvo sa na chvíľu prenieslo aj do domácnosti Adriany Lackovej z divízneho závodu Energetika, ktorá je v súčasnosti na materskej dovolenke s dvojročnou Barborkou. Dievčatko má viaceré vážne ochorenia a mama, otec i sestrička ju s láskou opatrujú dvadsaťštyri hodín denne a tešia sa každému dňu a každému pokroku, ktorý Barborka urobí. Trápenie zažíva aj rodina Mariána Lipnického z finančného úseku, s ktorou diváci krátko pobudli na oddelení detskej onkológie. Najmladší syn Nick sa tu lieči po tom, čo podstúpil operáciu nádoru mozgu. Všetci dúfajú, že nad chorobou zvíťazí. Pod vianočným stromčekom by im stačilo, keby boli všetci zdraví...

Smutné príbehy, ktoré chytali za srdce, vystriedali iné zvesti. Tá prvá súvisela so želaním manželky bývalého prezidenta U. S. Steel Košice Mary Rintoulovej. Keď odchádzala späť domov do USA priala si, aby výťažok z predaja druhej slovensko-americkej kuchárky USSK Family Cookbook 2013, pri zrode ktorej stála, putoval do Podolínca. Zbierka sa síce ešte neskončila, no Nadácia U. S. Steel Košice doteraz vyzbieranú sumu obohatila a tak si mohol riaditeľ Detského domova sv. Klementa Hofbauera Štefan Straka prevziať z rúk prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka šek na 9 182 eur. Na čo peniažky použijú? "Cieľom našej práce v detskom domove je zmeniť smútok v detských očiach na radosť, strach na dôveru a vytvoriť deťom šťastný domov. Som rád, že práve vy nám v tom pomáhate a spoločne sa nám to darí," poďakoval sa aj v mene bezmála päťdesiatich detí domova Štefan Straka. "Peniaze použijeme na obnovu vybavenia v detskom domove."

Prekvapila a potešila suma, ktorú dali dokopy železiari v rámci koncoročnej zbierky pre Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice, čím opäť dokázali, že im nechýba empatia a ochota pomáhať tam, kde treba.

"Som nesmierne hrdý na tisícky zamestnancov našej spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorí si uvedomujú, aké dôležité je zdravie našich detí a zapojili sa do koncoročnej zbierky pre detskú onkológiu," povedal prezident v spoločnosti riaditeľky Detskej fakultnej nemocnice Košice Ingrid Urbančíkovej. "A tak ako v minulosti, aj v tomto roku sa k zamestnancom pripája aj spoločnosť a Nadácia U. S. Steel Košice. Naša pomoc sa tak strojnásobila a spoločne vám darujeme 109 819 eur. Gratulujem, nech vám dobre poslúžia," zaželal zdravotníkom pri odovzdávaní šeku George F. Babcoke.

"Dovoľte, aby som v mene našich malých pacientov, ako aj zamestnancov Oddelenia detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice poďakovala vzácnym ľuďom, ktorí sa podieľali na realizácii tejto finančnej zbierky," ujala sa slova Ingrid Urbančíková. "Pred niekoľkými rokmi som na tomto mieste povedala, že je naozaj úžasné, keď najsilnejší podnik v meste, akým je U. S. Steel Košice, pomáha najslabším a najzraniteľnejším - malým pacientom. Spolupráca U. S. Steel Košice a detskej fakultnej nemocnice sa stala tradíciou, za čo vám všetkým patrí veľká vďaka. Keďže deti s onkologickými chorobami potrebujú denne veľké množstvo liekov, rozhodli sme sa použiť tento finančný dar na zakúpenie najmodernejšej infúznej techniky, ktorá výrazne zlepší podmienky na ich liečbu."

Štedrosť sa ešte neminula. Ani zďaleka. Rodinná obývačka sa zaplnila zástupcami desiatich rodín košických hutníkov, ktoré sa pasujú s neľahkým osudom. Vianočnú nádielku darčekov od zamestnancov spoločnosti, ktorí svojou štedrosťou dali najavo, že im ich osud nie je ľahostajný, odovzdala deťom manželka prezidenta U. S. Steel Košice Kathleen Babcoková. V tomto roku spoločnosť U. S. Steel Košice zahrnula do projektu Stromček prianí po druhý raz tri rodiny - rodinu vysokopeciara Jozefa Gálla, ktorý nastúpil do práce v septembri po 540 dňoch práceneschopnosti pre vážne ochorenie chrbtice. Do práce sa vrátil kvôli náhlemu ochoreniu manželky, ktorá navyše prišla o prácu. Ich dve deti dostali od železiarov to, čo si priali - helikoptéru na ovládanie a samičku kanárika. Rovnako aj Slávku Ružičkovú, ktorej deti si pod vianočný stromček priali pomôcky na maľovanie, korčule, lego, nákladné auto a futbalový dres a tiež Huňarovcov. Ide o zamestnancov spoločnosti, ktorí sa spoločne striedajú v starostlivosti o tri deti po zosnulej sestre. Ich otec žiaľ situáciu nezvládol a deti opustil a tak pomáha najbližšia rodina. Ako vianočné darčeky od košických oceliarov dostali slúchadlá k počítaču, náušnice s retiazkou a empéštvorku.

Eduard Klešík je po operácii chrbtice už viac ako tristo dní práceneschopný. Manželka odišla do zahraničia a stala sa živiteľkou rodiny. Ich dve deti si z koncertu odniesli maliarske plátna, farby, hrací koberec a auto na ovládanie. Viera Pahuliová pracuje vo firme ako skladníčka. Prišla žiaľ o oboch svojich životných partnerov a zostala sama s tromi deťmi, ktoré dostali pod stromček mobily a autíčko. Zamestnanec moriacich liniek Zdenek Čejka sa stará o dve deti i o manželku po mozgovej príhode. Ich ratolestiam určite urobili radosť vysnené bábiky, koník, detský fotoaparát a kočík. Do projektu, ako sme už spomenuli, bola zaradená aj rodina energetičky Adriany Lackovej, ktorej deti získali hudobný kolotoč a detský kozmetický kufrík. Z plyšového psíka a hasičského auta sa tešili aj dve deti Mareka Janočku, zamestnanca divízneho závodu Zušľachtovne a obalová vetva, ktorému v septembri nečakane zomrela manželka a je na ich výchovu sám. Darčeky pod stromčekom čakali aj na dve rodiny, ktoré bojujú s onkologickým ochorením svojich synčekov. Lego a detský mikrofón dostali deti manželov Lipnických a rozprávkovú knihu a spoločenské hry zasa deti Martina Vaška. Nadácia U. S. Steel Košice všetkým desiatim rodinám venovala v ten večer na zmiernenie ich ťažkej životnej situácie po dvetisíc eur. Na bezmála tridsať detí z podporených rodín čaká v roku 2014 pod patronátom Kathleen Babcokovej kopec krásnych zážitkov, ktoré si iste odnesú z rôznych kultúrnych či športových podujatí zameraných na rodiny.

Záznam z vianočného benefičného koncertu Stromček prianí, ktorý moderovala Jarmila Lajčáková Hargašová a na ktorom vystúpili skupina Fragile, Monika Bagárová, Lucia Bugalová, Katka Koščová, Peter Cmorik, Daniel Hůlka, detský spevácky zbor Pro Musica - Magnólia, deti z Detského domova sv. Klementa Hofbauera v Podolínci a Orchester Štátneho divadla Košice s dirigentom Karolom Kevickým, odvysiela Slovenská televízia v nedeľu 22. decembra 2013 o 17.45 hodine na Dvojke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...