Vyhľadávanie:

Energetici s tromi miliónmi hodín bez úrazu

Energetici s tromi miliónmi hodín bez úrazu

Manažment U. S. Steel Košice ocenil výsledky divízneho závodu Energetika v oblasti bezpečnosti práce

Tri milióny odpracovaných hodín bez úrazu. To sa len tak ľahko nevidí. Energetikom sa to podarilo. Do doterajšej štatistiky sledovanosti tohto ukazovateľa bezpečnej práce sa v uplynulých dňoch pozoruhodným výsledkom zapísali ako jediný výrobný divízny závod U. S. Steel Košice. Bez úrazu pracujú od 25. februára 2009. Na stretnutie s top manažérmi spoločnosti pri pracovnom obede, ktorý je už tradične ocenením úspechov železiarov v oblasti bezpečnosti práce, delegovali energetici jedenásť svojich zástupcov. Stretnutie sa uskutočnilo 25. novembra 2011.

Hostiteľom bol viceprezident USSK pre výrobu Mark G. Tabler, ku ktorému sa pripojili generálny manažér pre bezpečnosť a hygienu - Europe Chris Petrouski, generálny manažér pre podporu výroby Jaroslav Mikláš a riaditeľ divízneho závodu Energetika Pavel Ország.

Skupinu pozvaných zamestnancov reprezentovali lídri v oblasti bezpečnosti práce - František Adam, Juraj Pristáš, Peter Schmidt, Marián Méheš, Jozef Fedor, Roman Kasár, Jozef Janoško, Anton Krajňák, Marcel Mihalík, Peter Macko a Vojtech Begányi.

MNOHORAKÝ CHARAKTER ČINNOSTÍ - RÔZNORODOSŤ RIZÍK
Riziká na energetikov striehnu naozaj všade. "V kotolni či strojovni, vo vodnom hospodárstve, údržbe, vo všetkých prevádzkach... Pracujeme s horúcou vodou, parou, stlačeným vzduchom, vysokými a nízkymi teplotami. Kým v kotolni je to aj plus 540 stupňov Celzia, v kyslikárni mínus 200 stupňov Celzia. Nie inak je to aj s elektrickým napätím, kde sa rozpätie pohybuje od 12 voltov do 400 kilovoltov," priblížil charakter činností Pavel Ország. Príkazy, zákazy či postihy by na prístup ľudí k práci sotva stačili, v prípade energetikov je na prvom mieste disciplína. Predovšetkým vlastná a potom stovky hodín systematickej vzdelávacej a osvetovej práce. "Výsledkom je, že pracovníci sa snažia dávať na seba a kolegov pozor, že sami prichádzajú s nápadmi ako to či ono zlepšiť, vyhľadávajú nebezpečenstvá a riziká," uviedol riaditeľ. O dramatické momenty neraz naozaj núdzu nemajú. Spomeňme len na výpadky v dodávkach plynu z Ruska či nedávne záplavy. Musia si vedieť poradiť aj v takýchto mimoriadnych situáciách.

PRÍKLAD PRE OSTATNÉ DIVÍZNE ZÁVODY
Prácu a výsledky tímu divízneho závodu ocenil viceprezident pre výrobu Mark Tabler na stretnutí slovami: "Výborná práca, ktorú odvádzate, si zaslúži obdiv a poďakovanie. Ste príkladom pre ostatné divízne závody." V podobnom duchu sa niesli aj slová generálneho manažéra pre bezpečnosť a hygienu - Europe Chrisa Petrouskeho. "Viete veľmi dobre vyhodnocovať nebezpečenstvá a riziká, beriete ich vážne a viete sa zariadiť tak, aby ste pracovali bezpečne. To je váš kredit. Ostatní by sa mali od vás učiť. Aj práca manažmentu je ľahšia, ak sa vie spoľahnúť na takých ľudí, ako ste vy," povedal a prostredníctvom energetikov vyslal aj odkaz týchto dní pre všetkých zamestnancov spoločnosti: "Naše mysle zamestnávajú prípravy na blížiace sa vianočné sviatky, ale i problémy spojené s ekonomickou a finančnou krízou. Dávajte si na seba pozor, sústreďte sa na prácu."

NAJSILNEJŠÍM MOTÍVOM JE RODINA
A čo pomáha energetikom pracovať bez úrazu? Vojtechovi Begányimu, ktorý obsluhuje turbodúchadlá, napríklad vedomie, že sa chce domov k svojim blízkym vrátiť v poriadku. Zmenový predák elektroúdržby a meracej a regulačnej techniky údržby Peter Macko preferuje, aby bol proces zabezpečovania zariadení spoľahlivý a maximálne bezpečný. Podobne rozmýšľa aj zmenový zvárač - predák zmenovej strojnej údržby Marcel Mihalik. Anton Krajňák, 1. rozvodný T02 v teplárni, oceňuje prístup spoločnosti k bezpečnosti práce, ktorý podľa jeho slov nie je samozrejmý pre každú firmu. "Stačí si pozrieť správy, vidíme, čo sa deje inde," poznamenal. On sám sa zaoberá problematikou zabezpečenia zariadení, presnejšie vypracúva nové postupy zaisťovania energií, postupy bezpečnej práce, pracovné smernice i takzvané check listy. "Dokumentácia sa aspoň raz ročne reviduje a aktualizuje," vysvetlil a dodal, že pre kolegov sú pri práci na výrobných agregátoch užitočnou pomôckou. V osobnom živote je pre neho najväčším motívom dávať si na seba v robote pozor tri a pol mesačný synček. Predák reléovej služby Jozef Janoško má za sebou 27 rokov skúseností. Rád pomôže radami a kolegovia mu plne dôverujú. Rovnako je to aj u Romana Kasára z kyslikárne, ktorý v prevádzke pracuje už vyše dvadsať rokov. "Myslenie ľudí, pokiaľ ide o bezpečnosť práce, sa oproti minulosti veľmi zmenilo," konštatoval predák energorozvodov Jozef Fedor. "Uvedomujú si, že robiť s toľkými médiami bez dôrazu na bezpečnosť nie je možné." Podčiarkol to aj predák Chemickej úpravne vody v Krásnej nad Hornádom Marián Méheš keď dodal, že voda a vysoké napätie sú nebezpečnou kombináciou. Patrí medzi najskúsenejších v tíme a snaží sa viesť ľudí k bezúrazovej práci. "Vstupujeme do uzavretých priestorov, pracujeme vo výškach nad voľnou hĺbkou, tu všade musíme byť obozretní," pripomenul vedúci strojník Vodného hospodárstva Peter Schmidt, ktorý spojil svoj profesijný život s Energetikou už v roku 1977. Podľa jeho názoru sú najdôležitejšie päťminútovky. Technológ kotolne Juraj Pristáš sa podieľa na zlepšovaní technického stavu zariadení a na bezpečnom a efektívnom chode prevádzky. Vedenie divízneho závodu vyzdvihlo jeho bezpečný postup pri zistení netesností na parovode, čím sa podarilo predísť poškodeniu zariadenia a ohrozeniu spolupracovníkov. Podnety na zlepšenie bezpečnosti práce podáva i jeho kolega, predák František Adam. Dvadsaťročné skúsenosti z práce v Energetike využíva aj pri zaškoľovaní mladších kolegov. Opýtali sme sa ho, ako motivuje spolupracovníkov, čím ich oslovuje, aby neboli k bezpečnosti vlastnej i spolupracovníkov ľahostajní. "Povzbudzujem ich, aby o problémoch otvorene diskutovali, aby som nebol v ich očiach postrachom. Nie som tam na to, aby som trestal, ale aby som pomáhal," ponúkol recept.

Popri slovách o bezpečnosti, ako je už na pracovných obedoch zvykom, sa na stretnutí hovorilo tiež o súkromí - rodinách a záľubách. Hostia sa predstavili aj ako starostliví otcovia s mnohostrannými záujmami. Sú medzi nimi športovci, záhradkári, milovníci histórie, ľudového tanca, chalupári, vinohradníci, kynológ i rybár...

Chlapi sa podelili ešte o jedno zaujímavé zistenie. Kolegovia, ktorí odišli z našej firmy do iných spoločností, prenášajú získané vedomosti a spôsoby práce do nových kolektívov, ba sú o ne neraz nadriadenými aj priamo požiadaní. Svedčí to o tom, že pozornosť, akú bezpečnosti venuje U. S. Steel Košice, má v odbornej, ale i laickej verejnosti dobré meno.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...