Vyhľadávanie:

Enormný záujem o štafetový beh

Enormný záujem o štafetový beh

Do štartu Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach chýbali necelé dva týždne, ale organizátori už museli zastavili registráciu. To preto, že bol plánovaný limit 10 200 účastníkov naplnený. Dnes už vieme, že jubilujúci košický maratón je obsadený. Tajomník Maratónskeho klubu Ján Dvonč podložil situáciu okolo štartu pretekárov faktami: "Deň čo deň sa nám ešte hlásia zábudlivci, ktorí sa nestihli včas prihlásiť. Žiaľ, sú už iba na "čakačke". Z nich sa na štart dostanú iba niektorí, keby sa náhodou prihlásení bežci z rôznych dôvodov odhlásili. V tomto roku je enormný záujem o štafetový beh 4 x štvrťmaratón. Registrujeme až 200 družstiev, teda osemsto štartujúcich. Veľký počet je aj v ďalších disciplínach. Kým vlani sa maratónskeho behu zúčastnilo 1 549 bežcov, v tomto roku je prihlásených 1 761 pretekárov. Na polmaratónsku trať odštartuje 3 126 vytrvalcov, in-line korčuliarov je 335 a handbikerov a vozičkárov spolu 27. Teší nás ďalej skutočnosť, že kým v roku 1994 bolo na trati vo všetkých sprievodných disciplínach okolo sto žien, teraz ich môžeme očakávať až 3 300."

Na trati sa objaví aj naša najlepšia maratónkyňa a olympionička Katarína Berešová. V pelotóne bude mať trojitú úlohu. Na prvom úseku pobeží ako členka košickej štafety 4 x štvrťmaratón. Spolu s ňou budú ženské kvarteto tvoriť námestníčka primátora mesta Košice Renáta Lenártová, riaditeľka organizácie Košice - Turizmus Iveta Niňajová a hovorkyňa Skupiny VSE Andrea Danihelová. Slovenská reprezentantka Berešová bude po odovzdaní prvého úseku štafety pokračovať v behu na polmaratónskej trati až do konca. Rozhodla sa nielen obhájiť svoje predchádzajúce prvenstvá v polmaratóne, ale do tretice bude udávať tempo pre najlepšie maratónkyne v pelotóne.

Svetlo sveta uzrela aj nová knižná publikácia 90 rokov maratónu v Košiciach, ktorej prvé výtlačky ukázal novinárom riaditeľ pretekov Branislav Koniar. V knihe sa čitatelia okrem iného dozvedia, kedy Košice umierali zvedavosťou, koho volajú zamotaný šampión, koľkokrát a kedy bol košický maratón na čele svetových rebríčkov, aké bolo počasie v deň maratónu od roku 1924, aké sú najlepšie výkony jednotlivých krajín na MMM, kto každý má na konte desiatky štartov v Košiciach, odkiaľ prišiel do Košíc 77-ročný debutant, prečo chodil Američan Edelen spávať hladný, či bola prvá Socha maratónca v Košiciach naozaj z bronzu, koľkokrát sa menila trať, ako sa dostal na štart iba 15-ročný pretekár a mnoho ďalších zaujímavostí z trate i zo zákulisia.

Štart jubilujúceho MMM bude už túto nedeľu 5. októbra 2014 o 9. hodine z priestoru pred hotelom Double Tree by Hilton na Hlavnej ulici. O päť minút skôr, teda o 8.55 hod. odštartujú na trať in-line korčuliari, handbikeri a vozičkári. Po ostrom štarte MMM odštartuje o 9.07 hod. vyše tritisíc bežcov na populárnu 4,2 km trať minimaratónu U. S. Steel Family Run i účastníci Firemného behu. Priaznivcom tohto podujatia pripomíname, že traťový rekord MMM drží z roku 2012 Lawrence Kimayio z Kene časom 2:07:01 hod. a u žien Ashete Bekereová Didová z Etiópie, ktorý ho vlani utvorila časom 2:27:47 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...