Vyhľadávanie:

EP začal rokovať o sprísnení antidumpingových predpisov

EP začal rokovať o sprísnení antidumpingových predpisov

Európsky parlament začal v stredu 12. júla rokovania s estónskym predsedníctvom Rady EÚ o konečnom znení nových antidumpingových predpisov. Tie by mali lepšie chrániť priemysel a pracovné miesta v Európskej únii.

Nové pravidlá sa týkajú najmä výpočtu dovozných ciel a zároveň sú odpoveďou na spor ohľadom štatútu trhového hospodárstva pre Čínu a na nekalé obchodné praktiky krajín, v ktorých sú bežné výrazné zásahy štátu do hospodárstva v prospech domácich výrobcov.

Poslanci EP ešte v stredu 5. júla 2017 schválili niekoľko kľúčových bodov svojej negociačnej pozície. Podľa nich musí antidumpingové vyšetrovanie brať do úvahy, do akej miery exportujúca krajina rešpektuje medzinárodné pracovné, fiškálne a environmentálne normy, či uplatňuje diskriminačné opatrenia voči zahraničným investíciám a či je na jej území účinne presadzované právo obchodných spoločností, vlastnícke práva, daňové predpisy a systémy úpadku. Európska komisia vydá detailnú správu opisujúcu špecifickú situáciu v krajine či sektore, na ktoré sa bude vzťahovať daný výpočet dovozného cla. Podniky EÚ by navyše nemali byť zaťažené dodatočným dôkazným bremenom nad rámec súčasného postupu, v rámci ktorého môžu požiadať Komisiu o začatie antidumpingového vyšetrovania.

Pracovné miesta a podniky v EÚ - najmä v oceliarskom sektore - sú v dôsledku nadmernej výrobnej kapacity Číny a Pekingom dotovaného hospodárstva pod enormným tlakom.

Čínske výrobky sú v súčasnosti predmetom až približne 80% antidumpingových a antisubvenčných vyšetrovaní EÚ. Nadmerná výrobná kapacita a následný lacný export z Číny má podľa poslancov už dnes pre EÚ vážne sociálne, hospodárske a environmentálne dôsledky a negatívny vplyv najmä na oceliarsky priemysel Únie. Čína je však súčasne druhým najväčším obchodným partnerom Únie. Vzájomný obchod EÚ a Číny predstavuje viac ako 1 miliardu eur denne a čínsky trh je hlavnou hnacou silou ziskovosti pre mnohé priemyselné odvetvia a značky v EÚ.

Postoj Európskeho parlamentu podporuje aj Európska asociácia výrobcov ocele EUROFER. „Návrh Komisie bol založený na koncepte tzv. výrazných deformácií. Ich rozsah však nebol jasne a plne zadefinovaný. Je veľmi dôležité zabezpečiť právnu istotu a prijať jasné postupy tak, aby sme sa vyhli ďalším negatívnym dopadom na priemysel EÚ postihnutý dumpingom,” povedal generálny riaditeľ organizácie EUROFER Axel Eggert. Dumping zo strany tretích krajín podľa neho podkopal základy európskeho oceliarskeho priemyslu a počas minulých rokov spôsobil významný úbytok pracovných miest. „Čaká nás ešte dlhá cesta, kým nová metodológia a antidumpingové opatrenia  navrhované Európskym parlamentom prinesú výsledok v podobe odstránenia deformácií spôsobených tretími krajinami,” konštatoval Eggert.         

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...