Vyhľadávanie:

Excelentný výkon Keňana Biamu

Excelentný výkon Keňana Biamu

V 84. ročníku Medzinárodného maratónu mieru sa zrodil nový traťový rekord časom 2:09:53 hod.

Nedeľa, 7. októbra 2007, sa zapíše zlatými písmenami do histórie Košického MMM. V ten deň sa totiž prepisoval traťový rekord, ktorý od roku 2004 držal časom 2:12:35 h. Poliak Adam Dobrzynski. Po prvý raz sa hranica rekordu najstaršieho maratónu v Európe posunula vďaka 23-ročnému Williamovi Biamovi z Kene na 2:09:53 hod. Tento pomerne neznámy bežec, veď v Košiciach bežal len svoj tretí maratón v živote, zlepšil traťový rekord o 2:42 min. Za tento famózny výkon zinkasoval 18 tisíc eur, ktoré organizátori vypísali pre víťaza ako odmenu za pokorenie hranice 2:11 hod.

Týmto traťovým rekordom sa košický maratón zaradil k najlepším maratónom nielen na starom kontinente, ale aj vo svete. Tento vytrvalec vybojoval pre Keňu na MMM už šiesty triumf, keď pred ním sa v Košiciach z prvenstva tešili najprv Kipyego, potom dva razy Kariuki, Mayio a vlani Kipchom. V tomto roku sa víťazstvo Biamu zrodilo pomerne ľahko. Bolo ideálne počasie pre maratónsky beh, ibaže počiatočné tempo, ktoré sa snažili od štartu diktovať dvaja vodiči - "zajaci" Poliak Osman a Rus Reunkov, bolo najmä pre Kenských bežcov pomalé.

Už po piatom kilometri sa z vedúcej sedemčlennej skupinky odpútali dvaja z nich Simon Bor a neskorší víťaz William Biama. Neustále sa striedali vo vedení, veľmi dobre na trati spolupracovali a zvyšovali tempo. Svedčia o tom aj výborné medzičasy a keď na 35 kilometri už mali vyše dvojminútový náskok v porovnaní s rokom 2004, kedy sa zrodil nový traťový rekord. Otázkou bolo, či títo dvaja vydržia v pekelnom tempe. Vydržal to iba Biama, ktorý sa na 37. kilometri odpútal od svojho krajana a nezadržateľne sa blížil do cieľa. Keď na 40. kilometri mal čas 2:03 h., nový traťový rekord bol na dosah. Napokon sa sen stal skutočnosťou, keď William Biama povzbudzovaný tisíckami fanúšikov v posledných metroch na Komenského i Hlavnej ulici prebehol cieľovou páskou v rekordnom čase 2:09:53 h. O tom, že trať Košického MMM je skutočne rýchla, svedčí aj čas druhého v cieli Simona Bora, 2:12:01 h., ktorý je tiež lepší ako bol aktuálny traťový rekord.

Tretiu priečku si vybojoval najlepší ruský maratónec v posledných rokoch Lenar Khusnudtinov časom 2:15:29 hod. Veľmi príjemným prekvapením bolo šieste miesto nášho spolupracovníka z U. S. Steel Košice Imricha Pástora, zamestnanca DZ Energetika, člena bežeckého klubu Obal servis Košice. Ten si výborne načasoval v tomto roku formu a na košický maratón sa výborne pripravil. Trať MMM absolvoval vo veľkom štýle v novom osobnom rekorde 2:21:59 hod. Zo slovenských maratóncov bol najrýchlejší a zároveň si vybojoval titul majstra Slovenska v maratónskom behu. V cieli sa s nami podelil o jeho dojmy z trate: "V prvom rade vďačím za môj doteraz životný úspech môjmu trénerovi Pavlovi Madárovi za skvele načasovanú prípravu. Vyhrať doma v Košiciach a pritom pokoriť mnohých favoritov zo zahraničia, to sa mi ani nesnívalo. Veľmi mi najmä v prvej polovici trate pomohol môj klubový kolega Marcel Matanin, za čo mu ďakujem, v druhom kole to už potom šlo lepšie. Mal som síce na 35. km menšiu krízu, cítil som ťažšie nohy, ale všetko som to vyriešil hlavou, snažil som nemyslieť na to. Pred sebou som videl bežať Keňanov, a to ma vlastne ťahalo za nimi. Vďaka divákom, ktorí ma povzbudzovali v záverečných dvoch kilometroch, som vo finiši zabudol aj na kŕče v nohách. Mojím cieľom bolo zabehnúť čas pod 2:22, čo sa mi napokon podarilo. Rýchlejšie som ešte nebežal, takže z nového osobného rekordu mám obrovskú radosť." Z ďalších železiarov skončil Jozef Sciranko v čase 2:44:25 h. na 19. mieste a Pavol Obraz sa časom 2:50:59 h. umiestnil na 23. mieste.

Medzi 42 ženami na trati dominovala vlaňajšia víťazka z Bieloruska Natália Kuleshová, ktorá zvíťazila časom 2:34:50 h. Z dvoch našich železiarok dobehla Erika Bílla na 10. mieste v čase 3:24:19 h. a Alžbeta Tiszová, ktorá absolvovala svoj jubilejný stý maratón prešla cieľom medzi ženami na 13. mieste časom 3:36:07 h. Obidve si vybojovali miesta na stupňoch víťazov v rámci majstrovstiev Slovenska v maratónskom behu. Striebro získala Billá, bronzová medaila patrila Tiszovej.

Polmaratón mužov vyhral Anatolij Malyj časom 1:09:55 h., z našich bežcov z U. S. Steel Košice bol najlepší Pavol Haky, ktorý skončil na 59. mieste časom 1:26:01 h. Zo žien zvíťazila Karatína Bérešová z Obal servisu Košice časom 1:18:43 h. Z našich železiarenských bežkýň skončila Laura Lamar Cowellová na 33. mieste časom 1:47:07 h., na 106. mieste dobehla medzi ženami Iveta Vargová časom 2:09:54 h. a na 123. mieste sa časom 2:36:35 h. umiestnila Renáta Florová. Aj medzi korčuliarmi mala naša spoločnosť svojich zástupcov. U mužov zvíťazil Novysedlák zo SIC Košice časom 37:36 min. náš Ivan Jesenský sa umiestnil na 51. mieste v čase 45:20 min. a medzi ženami skončila Radmila Gašparová časom 51:07 min. na 14. mieste.

Súčasťou tohtoročného MMM bol už tradične minimaratón, ktorého sa medzi 1500 účastníkmi zúčastnili aj železiari so svojimi rodinami. Po druhý raz v histórii košického maratónu bežalo 42 mladých vytrvalcov štafetový beh 42 x 1 kilometer, v tomto roku v rámci projektu Désiré.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...