Vyhľadávanie:

Exceloval v Bukurešti

Exceloval v Bukurešti

Talentovaný žiak SOU hutníckeho Ladislav Stupák dvojnásobným majstrom sveta v nohejbale

Majster

Iba pred tromi týždňami sa v Strednom odbornom učilišti hutníckom v Košiciach - Šaci konali oslavy pri príležitosti 40. výročia jeho existencie. Do vienka týchto osláv prispel koncom októbra aj žiak 3. ročníka tejto školy Ladislav Stupák (na snímke), ktorý by sa chcel v živote uplatniť ako mechanik strojov a zariadení.

Tento ambiciózny 17 - ročný chlapec sa však okrem školských povinností venuje vo svojich voľných chvíľach športu. Učaril mu nohejbal a tak sa už sedem rokov aktívne venuje tomuto športu. V súčasnosti je prvoligovým hráčom NK Prometal Šaca. Talentovaný Ladislav Stupák je síce ešte len v juniorskom veku, ale už má na svojom konte dva tituly majstra sveta. Získal ich koncom októbra tohto roku na svetovom šampionáte juniorov v nohejbale, ktorý sa konal v hlavnom meste Rumunska Bukurešti.

S hrou pri nízkej sieti začal spolu s bratom ešte v roku 1997, kedy sa ho ujal tréner, bývalý vynikajúci košický nohejbalista a reprezentant Jaroslav Žigala. Postupne jeho výkonnosť pod vedením ďalších trénerov v Šaci, a to Ľuboša Ivanka-Maceja a Jaroslava Víznera mala stúpajúci trend. Hoci hráva tiež za dorast, dostáva šancu aj v ligovom mužstve seniorov. Svojimi výkonmi si ešte v roku 2002 vybojoval miesto v reprezentačnom tíme juniorov Slovenska a zúčastnil sa vtedy na majstrovstvách sveta v nohejbale, ktoré sa konali v maďarskom meste Szombathely. V tom čase iba zbieral cenné skúsenosti na medzinárodnom poli, ktoré potom dokonale zúročil po dvoch rokoch na nedávnom svetovom šampionáte v Rumunsku.

Pod vedením reprezentačného trénera Jaroslava Žigalu okrem Ladislava Stupáka Slovensko reprezentovali dvaja nohejbalisti z Piešťan, Pavol Zvonček a Daniel Krajčík, dvaja reprezentanti z Trebišova Boris Ňaršanský a Matúš Rusnák a jeho klubový spoluhráč zo Šace František Ižol. Náš mladý hráč zo Šace Ladislav Stupák si okrem dvoch zlatých medailí, ktoré získal v súťaži jednotlivcov a v súťaži dvojíc domov priviezol aj striebro zo súťaže trojíc.

O tom ako tieto úspechy pri nízkej sieti v Bukurešti vznikli, nám úspešný medailista zo SOU hutníckeho povedal: "Najťažšie súboje som zvádzal v singli, teda v súťaži jednotlivcov, kde sa hralo najprv v skupinách. V nej zostali na mojom štíte reprezentant Chorvátska, Francúzska i domáci hráč z Rumunska. Vo štvrťfinále som hravo prešiel cez maďarského reprezentanta Kertésza, v semifinále som v troch setoch 2:1 vyhral nad Kolenským z Českej republiky a v dramatickom finále zostal na mojom štíte aj domáci Negulescu po setoch 2:1, v tom rozhodujúcom sete tesne 13:11. Na stretnutia v dvojiciach tréner Žigala nominoval okrem mňa aj Zvončeka a Krajčíka. Počínali sme si tak isto znamenite, keď sme sa sitom vylučovacích bojov dostali až do semifinále. Tam sme si pomerne hladko poradili s domácimi Rumunmi 2:0 a striebro sme mali isté. Vo finále nás však lákalo zlato, o ktoré sme sa tvrdo popasovali s Čechmi. Tí nám dlho vzdorovali a majstrovský titul pre Slovensko sa nám poradilo vybojovať až po troch setoch 2:1. S reprezentantmi Českej republiky sme sa stretli aj vo finále v trojiciach. Zápasy trojíc sme hrali spolu s Ňaršanským a Rusnákom. Aj v tejto disciplíne sme pomýšľali na zlato, keď sme v semifinále pomerne ľahko zvíťazili nad Francúzskom 2:0. Lenže vo finále sme potom nestačili na Čechov, s ktorými sme prehrali 1:2 na sety, ale k víťazstvu sme mali veľmi blízko."

Tieto úspechy len umocnili jeho sebavedomie a ako sa vyjadril, i keď sa stal majstrom sveta, ešte stále sa má v čom pri nízkej sieti zdokonaľovať. O jeho služby prejavil záujem aj majstrovský tím z DPMK Košice, ale funkcionári zo Šace nemienia svoje ligové mužstvo prestupom svojho odchovanca oslabiť. Jeho veľkým vzorom je jeden u úradujúcich majstrov sveta v trojiciach z nedávneho šampionátu v Prostějove, hráč DPMK Košice Patrik Perun, s ktorým by si Laco Stupák chcel raz v živote zahrať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...