Vyhľadávanie:

Fondy prerobili, pokles nie je dramatický

Fondy prerobili, pokles nie je dramatický

Ako hospodárila vlani DDS Stabilita

Predvlani peniaze sporiteľov v DDS Stabilita vo všetkých fondoch zarobili. A celkom slušne. V týchto dňoch získavajú prostredníctvom výpisov z účtov informácie o tom, ako sa podarilo ich úspory v treťom pilieri zhodnotiť v roku 2015. „Aké máte pre nich správy?“ opýtali sme sa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa doplnkovej dôchodkovej spoločnosti Stabilita Petra Gregora.

„Nie sú veľmi povzbudivé, to treba povedať na rovinu. Po viacerých vydarených rokoch bol vlaňajšok, ovplyvnený búrlivou situáciou na finančných trhoch, iný. V polovici roka sme sa tešili, aké krásne máme výnosy, na jeho konci sme to, čo sme zarobili, stratili. Aj keď sme o výnosy prišli, obavy nie sú namieste. Dnes je obchodovanie veľmi emotívne a chýba v ňom elementárna racionalita. Smer kurzov určujú krátkodobí investori a špekulanti. Dlhodobí investori ťahajú za kratší koniec.“ V dlhodobom horizonte však boli vždy takéto prepady, podľa generálneho riaditeľa, vystriedané rastom.

Sporenie na dôchodok trvá niekoľko rokov a výkyvy vo fondoch nie sú ničím výnimočným. Správanie sa finančných trhov vie byť veľmi nevyspytateľné a v minulom roku ho výrazne ovplyvnili viaceré negatívne udalosti vo svete.

Generálny riaditeľ DDS Stabilita Peter Gregor tiež zdôraznil, že najdôležitejším faktorom pri zhodnotení úspor je čas sporenia. „Uvediem príklad. Vezmime si, že klient má 32 rokov, sporiť si bude do 62 rokov. Jeho účastnícky príspevok je 15 eur, príspevok zamestnávateľa 20 eur, vyvážený fond:100 percent. Celkovú bilanciu za obdobie sporenia približuje tabuľka. Treba si všimnúť, že samotný výnos je vyšší ako súčet príspevkov a tvorí viac ako 56 percent z celého konta.“

Vaše príspevky:                               5 400 a             18,55 %

Príspevky zamestnávateľa:         7 200 a              24,73 %

Výnosy za obdobie sporenia:    16 427,99 a         56,43 %

Pripísaný  vernostný bonus:         83,52 a             0,29 %

SPOLU:                                             29 111,51 a           100 %

Pre DSS Stabilita bol vlaňajšok podľa slov vedúcej oddelenia marketingovej komunikácie Jany Volnerovej z hľadiska nárastu klientskeho kmeňa excelentný. „Pribudlo nám dvanásťtisíc sporiteľov a uzatvorili sme vyše tristo nových zamestnávateľských zmlúv, a to aj s partnermi zo sféry štátnych podnikov. V dlhodobom horizonte sú naše výsledky dobré, stále sme najlepší, čo zamestnávatelia pri výbere doplnkovej dôchodkovej spoločnosti nesporne vzali do úvahy. Svoje určite zohral aj náš vernostný program.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...