Vyhľadávanie:

František Jozef I. v Košiciach po štvrtý raz

František Jozef I. v Košiciach po štvrtý raz

Burza
Medzinárodná burza zberateľov, spojená s výstavou zberateľských predmetov z obdobia vlády Františka Jozefa I., sa uskutočnila aj za finančného prispenia U. S. Steel Košice. Exponáty si so záujmom prezrel i viceprezident pre personalistiku a organizáciu Martin Pitorák s manželkou.

Dvojdňová Medzinárodná burza zberateľov, spojená s výstavou zberateľských predmetov z obdobia vlády Františka Jozefa I., prilákala počas uplynulého víkendu do obchodného centra Cassovia v Košiciach stovky návštevníkov. Zberatelia zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Rakúska, Ruska, Ukrajiny, Českej republiky, ba i Litvy, obsadili 260 stolov, na ktorých ponúkali predmety od výmyslu sveta.

Mince, pohľadnice, porcelán, staré hodiny, riad, knihy, historické zbrane, časopisy, vojenské odevy, obrazy, šperky a bižutériu, ale i telefónne karty či figúrky z kinder vajíčok... Kým zberatelia presne vedeli, čo hľadajú, a mohli veru naďabiť na antické mince, pohľadnice z Rakúsko - Uhorska, či vzácny drobný porcelán, náhodní návštevníci skôr obzerali ponuku, čudujúc sa rôznorodosti zberateľských vášní. Domov si nakoniec odnášali aspoň drobnosť pre potešenie.

Veľký záujem pútala výstava zberateľských predmetov z obdobia vlády Františka Jozefa I. Exponáty poskytol Košičan Ján Lačný, ktorý sa tejto činnosti venuje už dvadsať rokov.

"Zberateľom som vlastne odmala, spúšťačom zbierania predmetov z obdobia cisára Františka Jozefa I. bola kniha o jeho živote, ktorá sa mi dostala do rúk. Obdobie v ktorom vládol, bolo to 68 rokov, je bohaté najmä na mince a rôzne iné predmety viažuce sa k jeho osobe." Niektoré kúsky v jeho zbierke sú naozaj unikátne. Takou je napríklad listina cisára s jeho vlastnoručným podpisom alebo zbierka medailí, niektorými exponátmi porovnateľná so zbierkou vo viedenskom múzeu.

Ján Tóth, predseda Slovenskej numizmatickej spoločnosti - pobočka Košice, ktorá podujatie organizovala, bol s burzou spokojný. "Radi by sme v tejto tradícii pokračovali. Burzy chceme zamerať na nejaké konkrétne historické obdobie. Teraz to bol predposledný panovník z rodu Habsburgovcov, kto to bude o rok, uvidíme..."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...