Vyhľadávanie:

Futbalové legendy si zahrali s bezdomovcami

Futbalové legendy si zahrali s bezdomovcami

V Košiciach sa po prvý raz konal charitatívny futbalový turnaj

Futbalový turnaj, ktorý zorganizovala v Športovo-zábavnom areáli na Alejovej Arcidiecézna charita Košice v spolupráci s mestom, podporila aj spoločnosť U. S. Steel Košice. V nultom ročníku turnaja, pod heslom Odkopnime predsudky - futbal spája, štartovalo sedem tímov. Okrem mužstiev z Rómskeho komunitného centra z Lipan a zo Stropkova, v turnaji štartovali študenti a pedagógovia z SPŠ hutníckej, z Gymnázia na Alejovej v Košiciach, Chariťáci - pracovníci Arcidiecéznej charity Košice, Bosákovci - bezdomovci z Charitného domu sv. Alžbety na Bosákovej v Košiciach a mužstvo bývalých prvoligových futbalistov mesta - Internacionáli.

"Myšlienka uskutočniť podujatie podobného charakteru vznikla u nášho klienta Karola Szabadoša, ktorý kedysi hrával prvú ligu. Následne sme spoločne vymysleli futbalový turnaj, aby sme ukázali naše talenty, ktoré tu v zariadení máme a aby mohli aj oni prekonať bariéry a ukázať, čo v nich je," povedala pred štartom tohto podujatia vedúca Charitného domu sv. Alžbety v Košiciach Soňa Hlaváčová. Ešte pred prvým zápasom odovzdal hráčom mužstva Bezdomovcov primátor Košíc František Knapík tenisky, ponožky a tepláky so slovami: "Toto podujatie vnímam ako motiváciu, ktorá môže naštartovať proces návratu bezdomovcov do reálneho sveta. Je to iskra, ktorá vo vás môže zapáliť túžbu po lepších životných podmienkach. Do turnaja sme tiež venovali aj poháre pre tri najlepšie tímy."

Hralo sa v dvoch skupinách, v A skupine sa zhodou okolností stretlo mužstvo Bezdomovcov s futbalovými Internacionálmi, ktorých dres obliekli bývalí vynikajúci prvoligisti ako Ján Strausz, Jaroslav Boroš, Anton Švajlen, František Králka, Július Kánassy či František Kunzo. Nešlo ani tak o výsledky, hlavné bolo zahrať si s radosťou futbal, ktorému bez rozdielu veku holdujú mladší i tí skôr narodení. Keďže sa hralo na góly i body za víťazstvá, prvenstvo i putovný pohár si vybojovalo mužstvo Gymnázia na Alejovej, ktorí vo finále zdolali kolegov z SPŠ hutníckej. Tretie miesto získali Internacionáli. Najlepším hráčom turnaja sa stal Ivan Pačay, klient Charitného domu sv. Alžbety na Bosákovej. Cenu útechy prevzal kapitán tímu Rómskeho komunitného centra Stropkov.

Súčasťou podujatia bola celomestská týždňová zbierka, ktorej výťažok poputuje na pomoc bezdomovcom z Bosákovej a klientom Krízového centra na zabezpečenie vianočnej večere.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...