Vyhľadávanie:

Futbalovým kráľom je Doprava

Futbalovým kráľom je Doprava

V pondelok 23. mája sa záverečnými zápasmi skončil 55. ročník futbalových majstrovstiev U. S. Steel Košice pre rok 2016. V turnaji štartovalo osem mužstiev, ktoré v základnej časti bojovali najprv v dvoch skupinách. Prvé dva tímy zo skupín postúpili do semifinále. Víťazi týchto súbojov sa stretli vo finále, porazení hrali o 3. miesto. Majstrovský titul a Putovný pohár prezidenta spoločnosti si vybojovali futbalisti z Dopravy. Vo finále síce v riadnom hracom čase len remizovali s vlaňajším majstrom z Vysokých pecí 2:2, ale na jedenástky vyhrali 2:1. Z bronzových medailí sa tešili hráči z Vedenia, ktorí tak isto remizovali s Energetikou 0:0, ale na penalty zvíťazili 3:1. Po skončení záverečného zápasu odovzdal prezident spoločnosti Scott Buckiso v prítomnosti viceprezidenta Martina Pitoráka, generálnej manažérky Adriany Mihálovej a predsedu Rady odborov OZ KOVO USSK Mikuláša Hintoša hráčom troch najlepších mužstiev poháre a zlaté, strieborné i bronzové medaily. Zároveň boli odmenení aj najlepší hráči turnaja. Najlepším brankárom sa stal Vladimír Stolár z Vysokých pecí, za najlepšieho obrancu vyhlásili Petra Dieneša z Energetiky, najužitočnejším hráčom bol Matúš Horváth z Vedenia a najlepším strelcom sa so šiestimi gólmi stal Lukáš Lindvai z Dopravy.

FINÁLE

Vysoké pece – Doprava 2:2 (0:2), na pokutové kopy 1:2

Kým účasť vysokopeciarov, ktorí v tomto roku obhajovali majstrovský titul, sa očakával, účasť  Dopravy bola vo finále prekvapením. A príjemným, pretože dopravári v tomto ročníku nielenže nestratili v základnej i vyraďovacej časti ani len bod, ale neinkasovali ani gól. Až vo finále sa to zmenilo, ale nemuselo. Už v prvej minúte sa dostal do šance najlepší strelec turnaja Lukáš Lindvai a strelou pod brvno prekvapil domáceho brankára 0:1. Hostia potom naďalej hrali ofenzívne a v 20. minúte strelili druhý gól, ktorého autorom bol Martin Bederka. Domáci v tejto časti zápasu bránu hostí poriadne ani neohrozili. Ale všetko sa zmenilo v druhom polčase. Vysokopeciari zvýšili útočnú aktivitu a hostia sa príliš skoro zmierili s tým, že vedú dvojgólovým náskokom. Až prišla 47. minúta stretnutia a domáci zahrávali z hranice šestnástky priamy voľný kop. K lopte sa postavil Peter Tomasch a nádhernou strelou do ľavého horného rohu znížil na 1:2. O dve minúty neskôr už bolo vyrovnané. Po centri z ľavej strany Adam Hudák hlavou usmernil loptu do siete 2:2. V závere hostia vsadili všetky sily do útoku a veru mohli strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Lenže v 58. min. najprv Bederka hlavou mieril tesne vedľa a v poslednej minúte Lindvai z priameho kopu strelil nad bránu. O majstrovi sa teda rozhodlo zo značky pokutového kopu. Začínali domáci, za ktorých Miroslav Fotta získal svojmu mužstvu vedenie 1:0. Po ňom hosťujúci Marek Zamba strelil vedľa. V  druhej sérii Tomasch z VP bránu netrafil, zato Ján Rusnák bol úspešný a vyrovnal na 1:1. V tretej sérii trafil domáci Matúš Tomašov len do žrde a keď Lindvai mieril presne k žrdi, hostia z Dopravy vyhrali 2:1.

O 3. miesto

 Energetika – Vedenie 0:0 (0:0) na pokutové kopy 1:3

Favoritom v tomto zápase boli futbalisti z Energetiky, ktorí vlani hrali vo finále, predtým boli niekoľkokrát majstrami USSK. V tomto roku bojovali o bronzové medaily, ktoré napokon prekvapujúco, ale zaslúžene získali hráči z Vedenia. Prekvapili nielen aktívnou kombinačnou hrou, ale pevnejšími nervami zo značky pokutového kopu. Hostia mohli vyhrať  už počas súboja, pretože mali tri vyložené gólové šance, ktoré však postupne Jozef Ňachaj, Matúš Horváth i Štefan Béreš trestuhodne zahodili. Navyše raz trafil Béreš z dobrej pozície žrď. Domácim sa tento raz nedarilo a pri neúčasti zraneného Vladimíra Duháňa sa nenašiel hráč, ktorý by počas zápasu dokázal prekonať brankára hostí. Po bezgólovom výsledku v riadnom hracom čase sa o zisku bronzových medailí rozhodlo zo značky bieleho bodu. Začínal hosťujúci Matúš Sedlák, ktorý otvoril skóre 0:1. Za domácich vyrovnal Peter Dieneš, po ňom Horváth strelil druhý gól a bolo 1:2. Potom Zoltán Pataky z Energetiky mieril vedľa a keď v záverečnej tretej sérii Béreš upravil na 1:3, tretí hráč domácich už nemusel zahrávať jedenástku, lebo bolo rozhodnuté.

SEMIFINÁLE

 Vysoké pece – Energetika 2:2 (2:2), na pokutové kopy 5:4

Dramatický bol úvod tohto súboja, keď už v tretej minúte hostia získali dvojgólové vedenie po hlavičke Vladimíra Duháňa a umiestnenej strele Vincenta Demka. V 12. minúte už bolo vyrovnané, keď presne mierili Lukáš Mačo a Tomáš Herpák. Po zmene strán sa skóre už nezmenilo a tak o postupujúcom sa rozhodlo až zo značky pokutého kopu. Začínal hosťujúci Jozef Lukáč, ktorý skóroval, potom Adam Hudák vyrovnal na 1:1. V ďalších troch sériách boli za domácich úspešní Peter Tomasch a dvakrát Matúš Tomašov, za hostí Zoltán Pataky a dva razy Duháň. V piatej sérii najprv Lukáč nedal a keďže do tretice sa Tomašov nemýlil, do finále postúpili vysokopeciari.

Doprava – Vedenie 2:0 (1:0)

Lepšie začali dopravári, ktorí sa prezentovali mohutným tlakom. Trvalo im to však štvrťhodinu, keď sa  po strele Miroslava Lakatoša dostali do vedenia. V ďalšom priebehu zápasu si hráči Dopravy dlho udržiavali šancu na postup, ale v niektorých momentoch sa museli urputne brániť. Veľmi dobre hrajúci futbalisti z Vedenia využívali každú možnosť na brejky a vyrovnanie viselo na vlásku. Lenže nedarilo sa im v koncovke. Až v poslednej minúte stretnutia strelil Kristián Bordáš z pokutového kopu druhý postupový gól Dopravy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...