Vyhľadávanie:

Havinošlap už na budúci týždeň

Havinošlap už na budúci týždeň

Dogtrekking rozvíja súhru a vzájomné pochopenie medzi človekom a psom

Viete čo je to dogtrekking? Ide o extrémny kynologický vytrvalostný šport, pri ktorom sú prekonávané stanovené trate v určenom časovom limite. Počas celých pretekov je psovod so psom spojený canikrosovým postrojom a vodidlom, alebo vedie psa na vodidle. Pes nesmie ísť v žiadnom prípade "na voľno".

Pretekári sú odkázaní sami na seba, sú si vedomí vlastnej zodpovednosti za seba a svojho psa. Po trati sa pohybujú samostatne, najviac vo dvojiciach. Dogtrekking napomáha rozvoju fyzických a mentálnych (orientačných) schopností športovca, rozvíja súhru a vzájomné pochopenie človeka a psa.

Dá sa povedať, že je to vlastne dobrodružná turistika so psom. Každý "dogtrekker" si zvolí vlastné tempo. Záleží od toho, či si chce trať v pohode prejsť so svojím psom, alebo sa chce dobre umiestniť. Trate väčšinou vedú po lesných turisticky značených cestách, ich popis dostane každý pri prezentácii. Pred pretekmi organizátori kontrolujú povinnú výbavu. Zvyčajne je to mapa, voda a strava pre človeka a psa, miska pre psa, spací vak, karimatka a baterka. Odporúča sa ďalší výstroj, napríklad papuče pre psa, pršiplášť, minilekárnička a iné. Samozrejme, je nutné mať turistické nepremokavé topánky a psa, ktorého baví ťahanie na vodidle. Nezáleží na jeho veľkosti a plemene, neodporúčajú sa však psy so skrátenou čuchovou partiou, napr. boxeri. Pri dlhšej záťaži by totiž mohli mať problémy s dýchaním. Pretekári štartujú po jednom, väčšinou v minútových intervaloch.

"Na Slovensku je tento šport pomerne neznámy," informuje Romana Šerfelová, "preto začala naša Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov v Košiciach pravidelne organizovať od júna minulého roku preteky na 15 km - tzv. minidogtrekkingy. S cieľom, aby sa tento naturálny šport dostal viac do povedomia ľudí. Najbližšou akciou je Havinošlap, ktorý sa uskutoční 24. až 26. júla 2008. Pretekári si môžu vybrať z troch tratí - mini 15 km, mid 45 km a long 85 km. Štart a cieľ bude pri Penzióne Pod Hrešnou (pri ZOO). Longári budú štartovať 25. júla, po približne 45 km bude povinný nocľah v Zlatej Idke, odkiaľ budú na druhý deň pokračovať do cieľa. Záujemcovia o mid a mini odštartujú 26. júla. V sobotu večer bude vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien pretekárom." Na Havinošlap sa možno prihlásiť aj priamo pred pretekmi, avšak s asi 30-percentnou prirážkou k štartovnému.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...