Vyhľadávanie:

Hi-Technology opustila Britské ostrovy, zakotvila v Košiciach

Hi-Technology opustila Britské ostrovy, zakotvila v Košiciach

Centrum ekonomického rozvoja USSK napĺňa svoju misiu a prilákalo do Košíc ďalšieho investora

Zahraniční investori už našli Košice na investičnej mape, začínajú však pociťovať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily

Britská firma Hi-Technology Group, špecialista na veľmi presné priame vstrekovanie plastov pre potreby medicíny, lodiarstva, kozmického i obranného priemyslu, sa v rámci svojej dlhodobej rozvojovej stratégie rozhodla pre výrobu plastových výliskov v Košiciach. Bude to prvý závod spoločnosti mimo Britských ostrovov. Do prevádzky v prenajatých priestoroch v južnej časti Košíc, v areáli bývalého závodu ČSAD, investuje približne 25 miliónov korún a zamestná asi 50 ľudí, neskôr plánuje až 150 zamestnancov. Výraznú pomoc dostali Briti od Centra ekonomického rozvoja (EDC) U. S. Steel Košice. Potvrdil to výrobný riaditeľ skupiny Hi-Technology Group Richard Brown.

"EDC pokračuje v napĺňaní svojej misie: v čo najužšej spolupráci s inštitúciami v Košickom samosprávnom kraji (KSK) pri lákaní investorov do Košického kraja. Analytici EDC veľmi úzko spolupracovali s pracovníkmi KSK na tejto investícii. USSK bude aj naďalej podporovať rozvoj regiónu, aj v oblasti využívania eurofondov a podpory vzdelávania mládeže podľa potrieb investorov v tréningových centrách. Spolupráca s Hi-Technology bude pokračovať aj vo vyhľadávaní nových pracovníkov podľa požiadaviek spoločnosti," zdôraznil generálny manažér USSK pre ekonomický rozvoj a riaditeľ EDC Juraj Augustín.

Mária Grochová, predsedníčka Predstavenstva spoločnosti IQ Servis, a.s., Košice, ktorá zabezpečuje pre Hi-Technology nábor pracovníkov, v tejto súvislosti upozornila, že východné Slovensko začína pociťovať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. "Už dva mesiace sa snažíme nájsť pre Hi-Technology schopných manažérov-nástrojárov, operátorov... Je to problém. Je preto čas napísať tým chytrým, múdrym ľuďom, ktorí odišli z tohto regiónu do Prahy, Viedne, že porovnateľné podmienky nájdu už aj doma. Zahraniční investori už našli Košice na európskej investičnej mape. Narážajú však na nedostatok kvalifikovaných pracovných síl," povedala Grochová.

Hi-Technology verí, že založenie výroby technického odlievania v regióne ešte viac zvýši atraktívnosť tejto oblasti pre ďalšie výrobné investície. "Táto výroba poskytne viac príležitostí pre mladých ľudí z regiónu, aby mohli ostať doma a pôsobiť v pracovných pozíciách s vysokou pridanou hodnotou, vyrábajúc výrobky vysokej kvality pre trhy celého sveta," dodal R. Brown.

Nový investor chce v Košiciach začať vyrábať už v auguste 2007. Košická prevádzka Hi-Technology Mouldings Slovakia, s.r.o., rozšíri výrobné portfólio Hi-Technology Group. Spoločnosť má na Britských ostrovoch zavedený dobre fungujúci technický model prípravy produkcie, ktorý by časom chcela vybudovať aj na Slovensku. Novým zamestnancom R. Brown sľubuje mzdy od 19,5 do 25 tisíc korún, vyšším manažérom ešte viac. Hi-Technology Group so 150 zamestnancami dosahuje podľa Browna ročný obrat okolo 10,5 milióna libier, čo je približne 725 miliónov korún. Do piatich rokov chce v Košiciach zaznamenávať aspoň polovicu z tejto hodnoty. Skupina exportuje výrobky do Európy, USA, Číny, Japonska a Malajzie. Brown potvrdil, že spoločnosť zatiaľ nepožiadala o investičné stimuly, naznačil však, že neskôr o ne môže požiadať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...