Vyhľadávanie:

Hokej hrajú pre radosť

Hokej hrajú pre radosť

Na letnom kempe HC Košice v Steel Aréne aj deti z projektu U. S. Seel Košice Tvoja šanca hrať

"Zorganizovať letný hokejový kemp považujem za veľmi dobrú myšlienku," konštatoval Mojmír Božík, ktorý má v HC Košice pod palcom práve výchovu hokejových talentov. "Naše deti si ušetrili náročné cestovanie do iných slovenských miest a na domácej pôde mohli aj cez letné prázdniny intenzívne trénovať. Pripravili sme pre ne viaceré zaujímavé podujatia. Okrem tréningov na ľade, kde sa venovali predovšetkým všeobecnej príprave, získavali kondíciu aj v telocvični, na kúpalisku, ale zúčastnili sa aj na viacerých výletoch do blízkeho okolia."

M. Božík pri príprave letného hokejového kempu ocenil najmä pomoc zo strany USSK. Práve finančná injekcia zo strany oceliarskej firmy umožnila deťom zo sociálne znevýhodnených rodín zúčastniť sa na tomto atraktívnom podujatí, pretože mladým talentom spolu s ostatnými sponzormi hradila všetky náklady. Ostatné deti si časť z nich priplatili. "Do klubu sa nám stále hlási viac a viac mladých talentov. Na základe skúseností z minulého roku sa rodičia a deti mali možnosť presvedčiť, že nedostatok financií v rodinnom rozpočte už nemusí byť tou najväčšou prekážkou v rozvoji športu. Najdôležitejšou podmienkou je, aby mali chuť na sebe tvrdo pracovať, trénovať a obetovať svoj voľný čas športu, ktorý ich zaujíma. Preto nám v súčasnosti prihlášok do HC Košice a projektu Tvoja šanca hrať neustále pribúda a môžem povedať, že každé talentované dieťa, ktoré chce a má záujem hrať hokej, má u nás dvere otvorené."

V stredu poobede účastníci kempu usilovne trénovali na ľade v Steel Aréne, jedného z najmodernejších hokejových stánkov na Slovensku. Pozrieť sa na mladé talenty prišli aj naši exgtraligovi hráči Gabriel Špilár a Juraj Faith. "Prišiel som medzi deti hlavne preto, aby som im urobil radosť. Vidím, že deti sú z tohto kempu nadšené, že chcú hrať hokej," povedal G. Špilár. Podobný názor má aj J. Faith: "Tieto deti sú naša budúcnosť. Spolu s Gabom im chceme ukázať z hokeja niečo, čo je už ďalej. Ako sa tak pozerám, verím, že z týchto chlapcov vyrastú hokejisti, ktorí budú hrať minimálne za Košice, ak nie vyššie. Sme pre nich vzormi a preto im chceme ukázať niečo z hokejového umenia."

Neďaleko mantinelu trénoval 11-ročný Nikolas Kolárik. "Hokej ako šport sa mi veľmi páči, rád by som neskôr hral za Minessotu, aj preto, že v tomto mužstve sa veľmi darí slovenským hráčom." V rámci programu Tvoja šanca hrať sa umeniu hokeja zaúčajú aj Christian Michalčin a Jakub Mistrík, obaja obrancovia. Možnosť zúčastniť sa na kempe by nevymenili za nič iné, vraj sú to pre nich najkrajšie prázdniny ako doteraz mali. Christian sa pre hokej rozhodol preto, že sa s týmto športom stretáva od malička. Aj jeho otec bol hokejista a tak bol na ľade už od útleho veku. "Hokej ma veľmi zaujíma, hrám ho už štyri roky. S chalanmi zo školy si občas zahrám tiež futbal a hádzanú, ale hokej je na prvom mieste." Len štyri roky mal J. Mistrík, keď sa na ľad postavil po prvýkrát. "Zo začiatku som sa aj trochu bál, ale rýchlo ma to prešlo. Rodičia ma v hokeji veľmi podporujú, doma po tréningoch i zápasoch mi neustále radia, čo som urobil dobre, čo zle, ako by som to mal robiť. Vôbec mi neprekáža, že kvôli tréningom nemám veľa voľného času, pretože ja hokej robím pre radosť."

Počas tréningu chlapci pozorne počúvali rady trénera a jeho asistentov, ktorí im okrem príkazov na tabuľu kreslili jednotlivé herné situácie. Letný hokejový kemp si pochvaľoval telom a dušou hokejista, vedúci hokejových prípravok, Tomáš Pollák, ktorý je zároveň trénerom prípravky 5. ročníka a asistent trénera žiakov 4. ročníka. Na ľade počas kempu mu asistovali Ľubomír Micák a legenda košického hokeja Bedřich Brunclík. Mladí hokejisti ich pozorne počúvali a snažili sa naplniť ich predstavy. "Hodnotiť týchto chlapcov je zatiaľ predčasné. Niektorí z nich sa presadia hneď na začiatku, no neskôr im to ide pomalšie, u iných je to zase naopak. Všetko záleží na tom, akú majú chuť pracovať, trénovať, koľko času sú ochotní venovať hokeju. Všetko sa uvidí, keď postúpia do kategórie starších žiakov. Tam už zistíme, kto má na to, kto má šancu postúpiť do najvyšších súťaží," hovorí T. Pollák. "Pre mladých hokejistov je úžasnou motiváciou hrať na ľade Steel Arény, kde sa hrá vrcholný domáci a medzištátny hokej. A je to aj na úrovni tohto kempu vidieť. Chlapci hrajú zápalisto, dávajú do hokeja všetky svoje sily. Jeho výhodou je aj to, že hokejisti počas letných prázdnin nevypadnú z tempa a plní nových skúseností sa zapoja rovno do ďalšej prípravy. Počas nej chlapcov chceme čo najlepšie pripraviť na postup do vyššej kategórie, naučiť ich dokonale techniku korčuľovania, viesť puk, kombináciu, prihrávky, pretože ak budú ovládať techniku hokeja, nebudú mať problém s hernou činnosťou."

Tréner T. Pollák oceňuje, že organizovanie kempu podporili sponzori, bez čoho by sa nebol mohol uskutočniť. Zvlášť projekt Tvoja šanca hrať umožňuje trénovať aj takým talentom, ktorí by sa z finančných dôvodov svojmu obľúbenému športu nemohli venovať. Je to veľké plus pre ďalší rozvoj košického hokeja, zhodli sa všetci organizátori kempu.

Vo štvrtok na autogramiádu medzi mladé talenty prišli štyria súčasní aj bývalí extraligisti HC Košice - Marek Svatoš, Rastislav Staňa, Jaroslav Kmiť a Tomáš Slovák, ktorí neúnavne rozdávali podpisy všetkým nádejným mladým hokejistom. Z úlovku mal veľkú radosť Roman Jaššo. "Dostal som po prvýkrát podpisy veľkých hokejistov, tak sa veľmi teším. Sám som začal hrať hokej ako trojročný v Michalovciach a keď dorastiem, rád by som hral za HC Košice". Vari najmenším hokejistom na kempe bol iba sedemročný Gerko Longauer s číslom 43 na drese, ktorý by chcel byť útočníkom Aj on získal cenné podpisy svojich vzorov. "Chcem dávať samé góly a hrať za Pittsburgh," reagoval odvážne. Nuž, vidieť, že odvaha mu nechýba. Už teraz má dobrý hokejový postoj a podľa odborníkov aj dobrú rýchlosť na korčuliach. Takže možno o ňom ešte budeme neraz počuť.

V piatok sa na ľade v Steel Aréne rozdávali ocenenia. Medzi mladých hokejistov na vyhodnotenie prišla aj viceprezidentka Občianskeho združenia Hokejový Club Košice Elena Petrášková, ktorá deťom prezradila, že podobné kempy by sa mali organizovať aj v budúcnosti.

Mladým hokejovým talentom v mene HC Košice odovzdala certifikáty o úspešnom absolvovaní kempu s ich fotografiami, ako aj nové hokejky.

Deti, keď je hokej vaším snom, radi by ste ho hrali aktívne vo voľnom čase, stále máte šancu. Viac sa o projekte Tvoja šanca hrať, ktorý podporuje talentovaných mladých hokejistov, futbalistov, futbalistky a basketbalistky, dozviete na internetovej adrese www.usske.sk/sport.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...